Menu Zavřít

Konec ocelové Ferony. V Holešovicích vyroste 400 bytů

8. 7. 2017
Autor: Tomáš Novák

Místo prvorepublikové ocelové skladištní haly postaví Finep v Holešovicích 400 bytů. Zajděte se do Ferony podívat, dokud je ještě čas.

Když pražský velkoobchod železem Ferra slavil v září 1929 sté výročí existence, byla to velká událost. Dokonce i Národní listy tenkrát ve své národohospodářské rubrice přinesly o podniku rodiny Bondyů rozsáhlý článek.

Firmě se za první republiky mimořádně dařilo. Její ústředí sídlilo ve vlastním paláci Na Florenci, expandovala do Bosny, na Slovensko a v Holešovicích - mezi dnešními ulicemi U Pergamenky, Vrbenského, Jankovcova a Argentinská - tehdy vyrůstalo, jak psaly noviny, „rozsáhlé, dokonale technicky vybavené“ skladiště: „Toto pojme okrouhle až dva tisíce vagonů železa a železářského zboží a bude, jak velikostí, hlavně ale zařízením, patřiti mezi nejpřednější ve střední Evropě.“

Takto bude Ferona už brzy vypadat. Na vizualizaci poskytnuté společností Finep jsou vidět nosníky z původní skladištní haly.
Takto bude Ferona už brzy vypadat. Na vizualizaci poskytnuté společností Finep jsou vidět nosníky z původní skladištní haly.

Dotyčná ocelová skladištní hala postavená podle projektu architekta Josefa Kříže (spoluautora budovy pražských Elektrických podniků) přežila všechny dějinné zvraty, stal se z ní národní podnik Ferona a na začátku 90. let stejnojmenná akciová společnost. Nejrůznější železářské a hutní výrobky prodává Ferona stále, byť areál je po těch letech přece jen poněkud omšelý. Příjemná, málo pravděpodobná industriální anomálie nedaleko centra Prahy tu už ale dlouho nebude. Developerská společnost Finep na jejím místě postaví komplex bytových domů nazvaný Bydlení Jankovcova.

Radnice Prahy 7 „ladí“ s Finepem budoucí podobu Ferony už od začátku letošního roku. Kromě tradičních záležitostí, jako jsou výška zástavby, zeleň, občanská vybavenost, nové chodníky či volný průchod vnitroblokem, jde radnici o uchování industriálního rázu místa. „Požadujeme zachování a opětovné umístění maximálního množství prvků stávající průmyslové haly z důvodu uchování paměti místa a kvality projektu,“ říká radní Lenka Burgerová.

Staré pryč

Z dostupných vizualizací plyne, že se duch staré Ferry skutečně úplně nerozplyne. Stát zůstane patrová, rozlohou menší a památkově chráněná administrativní budova s vrátnicí, ovšem hlavní skladištní hala z větší části zmizí a zbudou jen ocelové nosníky zakomponované do nově pojatého prostoru.

„Projekt plně využívá genia loci a zachovává to nejlepší, co zde průmyslová minulost zanechala,“ slibuje mluvčí Finepu David Jirušek. Modernizace podle něj Holešovicím prospěje - v nově postavených domech vznikne 400 bytů, doprovodné obchody a služby, v okolí se zklidní nákladní doprava. „Projekt pomáhá urbanisticky dotvářet srdce Holešovic a přeměnit je z průmyslové do rezidenční oblasti,“ dodává.

 Interiér skladištní haly Ferony.
Duch staré Ferry se v novém projektu prý úplně nerozplyne.

Vzhledem k tomu, jak málo se v Praze staví, je 400 nových bytů na místě 90 let staré ocelové haly asi vcelku přijatelné řešení - tedy až na tu nostalgii. Ferona bude své holešovické skladiště zavírat už na podzim, takže pokud si nechcete nechat ujít pořádný prvorepublikový „industriál“, zajděte se tam podívat.

Dále čtěte:

Praha by si zasloužila hustší zástavbu, říká developer

BRAND24

Central Group postaví u Nákladového nádraží Žižkov byty za devět miliard

Lidé z Prahy 8 protestují proti výstavbě věžáků. Zhorší prý kvalitu života


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).