Jednooký král špičkové gastronomie sídlí v pražských Holešovicích

Holec 05. září 2016, 09:00  -  Petr Holec
05. září 2016, 09:00

Z holešovické Riva Bella je Martin Place. K Itálii přibyla Francie.

Odsouzený lobbista Marek Dalík nemá nejlepší jméno, jeho bývalá italská restaurace Riva Bella, sídlící v holešovické Marině, ale byla výborná. A nejen díky vínu a jídlu, kvůli němuž do ní kdysi z centra Prahy přetáhl sympatického italského šéfkuchaře, který vás u vína nikdy nenechal sedět hladové. Když jste šli kolem podniku, který Dalík vlastnil spolu s prodejcem lodí Radkem Mašínem, v pravý čas, zahlédli jste tu i rozjetého Romana Janouška s početným ženským doprovodem.

Riva Bella ale zavřela krám i s celou zlatou kmotrovskou érou ODS a po několika nedůstojných pokusech provozovat v těchto elegantních prostorách hospodu i restauraci nyní otevřela jako Martin Place. O novém podniku teď v Holešovicích každý mluví, vše je ale relativní: přístavní čtvrť sice v gastronomické cestě do současného století pomalu následuje Karlín, kralovat tu ale pořád můžete i s jedním okem.

Nebo téměř se dvěma, abych byl spravedlivý: bistra Home Kitchen, Phill’s Twenty7 nebo Port 58 se určitě snaží o jednodušší hodnotnou gastronomii, špičková kvalita restaurace Riva Bella včetně jejího vinného lístku jim ale stále chybí. A právě Martin Place se k ní snaží mířit. I nový podnik, pojmenovaný po svém šéfkuchaři a majiteli, má blízko k Itálii, k ní však ze Středomoří přidal i Francii, případně i Východ.

Moučník á la Itálie v pražských Holešovicích (Foto: Hynek Glos)

V menu tak nechybí pravověrná Itálie jako vitello tonnato (169 korun) nebo stále populárnější burrata s rajčaty (230 korun), vedle nich tu ale najdete i francouzskou klasiku, třeba kohouta na víně (195 korun) a kachní prsa na pomeranči (245 korun).

A samozřejmě i čerstvé ryby. Jídelní lístek je dvojí: denní s polévkou a dvěma hlavními jídly a stálý, který se vejde na jednu černou A4. Což vůbec nevadí: je chytře poskládaný tak, že vás určitě neodsoudí k hladu.

Začátek dobrý, konec…

Přišel jsem do restaurace Martin Place na pozdní oběd a malý podnik s otevřenou kuchyní, kolem nějž se dá sedět i venku, byl celkem zaplněný. Dal jsem si fazolovou polévku z denního menu a vitello tonnato a kohouta na víně ze stálého. Mladý číšník mě sice upozornil, že jídla ze stálého menu budou trvat déle, opak byl ale pravdou. Fazolová polévka se zakysanou smetanou, chilli a koriandrem v puse nepálila jako peklo, ale jen příjemně štípala. Olivový olej jí dodal hebkou strukturu a s výborným domácím světlým pečivem neměla chybu.

Vitello tonnato tu servírují jako osm malých kousků telecího, pokrytých tuňákovou omáčkou, plátkem rajčete a rukolou a zakápnutých olivovým olejem.

Předkrm vypadá elegantně a prakticky se také jí, jen telecí by mohlo být trochu křehčí. Překvapil mě ale jinak sympatický skotský číšník, když mě při prosbě o víno požádal, jestli bychom nemohli mluvit anglicky, protože neovládá češtinu (později mi za mou službu i poděkoval, byť na rozdíl ode mě bez spropitného). V restauraci prodáváte kromě jídla i komunikaci a k ní už nějakou dobu patří také jazyk.

Lehkou zeleninovou polévkou v Martin Place nic nezkazíte. (Foto: Hynek Glos)

Kohout na víně byl bohužel zklamání. Ale popořadě: dva kusy masa v tmavé, voňavé a chuťově výrazné omáčce jsou víc než velkorysá porce. Bramborová kaše je francouzsky jemná. Jen kohout byl suchý jako kuřecí prsa v závodní jídelně. Jeden kus masa dokonce tak moc, že jsem ho ani nedojedl, protože bych ho polykal doteď.

Skotský číšník se optal, co je na talíři za problém, a jako „kompenzaci“ nabídl skotskou nebo grappu – na mě. Přidal jsem ještě kyselé hipsterské espreso a šel za roh domů. I přes horší konec dám ale restaurantu Martin Place druhou šanci. Evidentně se tu totiž snaží o kvalitní gastronomii.

Martin Place
Jankovcova 8, Praha 7

telefon: 773 317 787

e-mail: info@martinplace.cz

www.martinplace.cz

Přečtěte si i o dalších pražských gastronomických zážitcích:

Český chlebíček slaví stovku. A taky renesanci

Žádná chemie: poctivá zmrzlina Jana Hochsteigera


Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Prezidentské volby 2018: vše, co potřebujete vědět o druhém kole
7 důvodu, proč nevolit Miloše Zemana
Na co si dát pozor při vyplňování přehledu pro zdravotní pojišťovnu?
Kolik si odkládat na penzi?
7 důvodu, proč nevolit Jiřího Drahoše
Auta
Audi RS 3 je lidový supersport. Podívejte se, jak při…
Wankel od Mazdy míří jako generátor do autonomních elektromobilů Toyota
Nissan Design Europe slaví 15 let. Toto je 15 nejlepších aut, která zde vznikla
Mercedes končí s vidlicovými šestiválci. Přejde jen na ty řadové
Kvíz: Poznáte model auta jen podle fotky interiéru?
Technologie
Letí na vás raketa! Chyba operátora softwaru pro poplach způsobila na Havaji paniku
Cnews FM: Prodali byste svou digitálně vlastněnou hru? Robot Cache to umožní [podcast]
Restarty po opravách díry Spectre se týkají i dalších CPU Intel, problém s AMD vyřešen
Pohodlí je důležitější než bezpečnost. Dvoufázové ověření účtů používá jen 10 % uživatelů Googlu
GDDR6 bude rychlejší, než jsme čekali. Samsung uvádí čipy běžící na taktu 18,0 GHz
Hry pro příležitostné hráče