Jednooký král špičkové gastronomie sídlí v pražských Holešovicích

Holec 05. září 2016, 09:00  -  Petr Holec
05. září 2016, 09:00

Z holešovické Riva Bella je Martin Place. K Itálii přibyla Francie.

Odsouzený lobbista Marek Dalík nemá nejlepší jméno, jeho bývalá italská restaurace Riva Bella, sídlící v holešovické Marině, ale byla výborná. A nejen díky vínu a jídlu, kvůli němuž do ní kdysi z centra Prahy přetáhl sympatického italského šéfkuchaře, který vás u vína nikdy nenechal sedět hladové. Když jste šli kolem podniku, který Dalík vlastnil spolu s prodejcem lodí Radkem Mašínem, v pravý čas, zahlédli jste tu i rozjetého Romana Janouška s početným ženským doprovodem.

Riva Bella ale zavřela krám i s celou zlatou kmotrovskou érou ODS a po několika nedůstojných pokusech provozovat v těchto elegantních prostorách hospodu i restauraci nyní otevřela jako Martin Place. O novém podniku teď v Holešovicích každý mluví, vše je ale relativní: přístavní čtvrť sice v gastronomické cestě do současného století pomalu následuje Karlín, kralovat tu ale pořád můžete i s jedním okem.

Nebo téměř se dvěma, abych byl spravedlivý: bistra Home Kitchen, Phill’s Twenty7 nebo Port 58 se určitě snaží o jednodušší hodnotnou gastronomii, špičková kvalita restaurace Riva Bella včetně jejího vinného lístku jim ale stále chybí. A právě Martin Place se k ní snaží mířit. I nový podnik, pojmenovaný po svém šéfkuchaři a majiteli, má blízko k Itálii, k ní však ze Středomoří přidal i Francii, případně i Východ.

Moučník á la Itálie v pražských Holešovicích (Foto: Hynek Glos)

V menu tak nechybí pravověrná Itálie jako vitello tonnato (169 korun) nebo stále populárnější burrata s rajčaty (230 korun), vedle nich tu ale najdete i francouzskou klasiku, třeba kohouta na víně (195 korun) a kachní prsa na pomeranči (245 korun).

A samozřejmě i čerstvé ryby. Jídelní lístek je dvojí: denní s polévkou a dvěma hlavními jídly a stálý, který se vejde na jednu černou A4. Což vůbec nevadí: je chytře poskládaný tak, že vás určitě neodsoudí k hladu.

Začátek dobrý, konec…

Přišel jsem do restaurace Martin Place na pozdní oběd a malý podnik s otevřenou kuchyní, kolem nějž se dá sedět i venku, byl celkem zaplněný. Dal jsem si fazolovou polévku z denního menu a vitello tonnato a kohouta na víně ze stálého. Mladý číšník mě sice upozornil, že jídla ze stálého menu budou trvat déle, opak byl ale pravdou. Fazolová polévka se zakysanou smetanou, chilli a koriandrem v puse nepálila jako peklo, ale jen příjemně štípala. Olivový olej jí dodal hebkou strukturu a s výborným domácím světlým pečivem neměla chybu.

Vitello tonnato tu servírují jako osm malých kousků telecího, pokrytých tuňákovou omáčkou, plátkem rajčete a rukolou a zakápnutých olivovým olejem.

Předkrm vypadá elegantně a prakticky se také jí, jen telecí by mohlo být trochu křehčí. Překvapil mě ale jinak sympatický skotský číšník, když mě při prosbě o víno požádal, jestli bychom nemohli mluvit anglicky, protože neovládá češtinu (později mi za mou službu i poděkoval, byť na rozdíl ode mě bez spropitného). V restauraci prodáváte kromě jídla i komunikaci a k ní už nějakou dobu patří také jazyk.

Lehkou zeleninovou polévkou v Martin Place nic nezkazíte. (Foto: Hynek Glos)

Kohout na víně byl bohužel zklamání. Ale popořadě: dva kusy masa v tmavé, voňavé a chuťově výrazné omáčce jsou víc než velkorysá porce. Bramborová kaše je francouzsky jemná. Jen kohout byl suchý jako kuřecí prsa v závodní jídelně. Jeden kus masa dokonce tak moc, že jsem ho ani nedojedl, protože bych ho polykal doteď.

Skotský číšník se optal, co je na talíři za problém, a jako „kompenzaci“ nabídl skotskou nebo grappu – na mě. Přidal jsem ještě kyselé hipsterské espreso a šel za roh domů. I přes horší konec dám ale restaurantu Martin Place druhou šanci. Evidentně se tu totiž snaží o kvalitní gastronomii.

Martin Place
Jankovcova 8, Praha 7

telefon: 773 317 787

e-mail: info@martinplace.cz

www.martinplace.cz

Přečtěte si i o dalších pražských gastronomických zážitcích:

Český chlebíček slaví stovku. A taky renesanci

Žádná chemie: poctivá zmrzlina Jana Hochsteigera


Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Jak získat hypotéku, nebo půjčku, kterou vám banka odmítá schválit
Kdo vlastní naše pojišťovny?
5 věcí, které si pamatujte o dokumentárním akreditivu
Zdraží plyn v topné sezóně? Jaké faktory ovlivní jeho cenu?
Všude stejně: jak moc riskujete, když používáte univerzální hesla a pořád stejný PIN?
Auta
Retro: Ford Mustang přežil i zlé časy. A dnes je to úplný…
VW Arteon je sice moderní, ale výkonem na starší Passat CC ztrácí. ABT má řešení
Kvíz: Znáte tyto přezdívky modelů aut nebo jiných dopravních prostředků?
Galerie: Kdo je konkurencí pro šestiválcový Stinger GT? Nová Kia mnoho soupeřů nemá
Nové Audi A7 Sportback už je jen hybrid. A zatím bez dieselu
Technologie
OLED, QLED a Smart TV. Jaké jsou nejlepší televizory roku 2017?
Jak (ne)funguje propojení počítače s mobilem ve Windows 10 Fall Creators Update?
Mladí Číňané soutěží ve virtuálním tleskání prezidentovi, mají na to aplikaci
Volby.cz byly pod „hackerským“ útokem, tvrdí Český statistický úřad
Nvidia dává opět ke grafikám zadarmo hru Destiny 2, podporuje takto GTX 1080 a 1080 Ti
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít