Menu Zavřít

Invalidovnu nikdo nechce. Tendr požadující 638 milionů bude zrušen

8. 8. 2016
Autor: čtk

Do tendru na prodej pražské Invalidovny nepřišla žádná nabídka. Objekt se prodával minimálně za 637,7 milionu korun. Prodej památkově chráněného objektu vyhlásil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Tendr bude podle mluvčího úřadu Radka Ležatky zrušen. O převzetí Invalidovny teď bude jednat Národní památkový ústav (NPÚ).

K jednání mezi NPÚ a ministerstvem kultury dojde příští příští týden. Historickou budovu chce NPÚ částečně zpřístupnit veřejnosti a uvažuje, že by zde mohl umístit Územní památkovou správu, pro níž hledá prostory, uvedla ředitelka ústavu Naděžda Goryczková. Ústav chce ministerstvu předložit koncept možného využití objektu. Podpořit rekonstrukci objektu z grantu na obnovu památek by mohla i Praha.

Goryczková uvedla, že se o budově bude jednat, až se ona i ministr kultury Daniel Herman vrátí z dovolené. Oficiální zájem vůči ÚZSVM může projevit až po dohodě s ministerstvem. NPÚ by chtěl Invalidovnu částečně zpřístupnit veřejnosti. „Protože si myslíme, že ta budova je velmi autentická, dochovaná, takže bychom ji chtěli veřejnosti trvale zprostředkovat,“ řekla.

Všechny státní instituce včetně památkářů si podle ÚZSVM mohly budovu zdarma za poslední rok převzít již třikrát. Poprvé loni v červnu v rámci usnesení vlády, podruhé loni v listopadu, kdy ji úřad nabízel všem státním institucím a naposledy letos na jaře. Speciální datovou zprávu zaslal podle Ležatky i na ministerstvo kultury. Památkový ústav ale v pátek uvedl, že nabídku nedostal letos ani loni. To ÚZSVM popřel a dodal, že se nikdy žádný státní orgán o budovu nepřihlásil.

Generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu v tiskové zprávě uvedla, že úřad udělal vše pro to, aby našel pro tuto unikátní památku nového majitele a zachránil ji před další devastací. „Jediné, co mě mrzí, je zbytečná práce i náklady na přípravu prodeje, a to jak našich zaměstnanců, tak i například ministerstva zahraničních věcí a CzechInvestu. Toto úsilí jsme mohli věnovat jiným nepotřebným státním nemovitostem,“ konstatovala.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) řekla, že Praha je z grantu na obnovu památek schopna podporovat jeho rekonstrukci a využití ze strany neziskového sektoru. Město ale Invalidovnu kupovat nehodlá.

„Nicméně stát nemůže suplovat roli soukromého investora. To si všichni zájemci o objekt musí uvědomit,“ dodala. Za nejlepší variantu považuje spolupráci města, občanské společnosti a soukromého investora. „Kdyby na Invalidovně participovaly všechny tři strany, tak je objekt zachránitelný,“ myslí si.

Výběrové řízení bylo vyhlášeno téměř před dvěma měsíci

Karlínská Invalidovna je na prodej, stát za ni chce 638 milionů

 Invalidovna

Ředitel územního odborného pracoviště NPÚ v Praze Ondřej Šefců řekl, že se nyní ukáže, zda se stát bude schopen o objekt starat a sežene peníze nejen na jeho obnovu, ale i provozování. Připustil, že mezi odborníky panovaly obavy, aby budovu komerční zájemce nechtěl radikálním způsobem přestavět. Ředitel Ústavu pro dějiny umění na Univerzitě Karlově Richard Biegel, který byl jedním ze signatářů dopisu premiérovi kvůli zrušení aukce, uvedl, že je patrné, že investoři tušili, že by šlo o extrémně komplikovanou investici. Budova se možná stane i národní kulturní památkou. „Stát by proto měl přijmout nabízené řešení od NPÚ,“ dodal.

Invalidovna patří k významným barokním stavbám, je kulturní památkou a je na seznamu objektů, které by stát chtěl prohlásit za národní kulturní památky. Pokud mají objekty tento statut, požívají nejvyšší památkové ochrany a nakládat s nimi lze jen pod přísným dohledem památkářů.


Dále čtěte:

BRAND24

Majitelem bývalého kláštera v Praze je miliardář Fiľo

Národní divadlo získalo zpět bývalou budovu za 290 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).