Menu Zavřít

Hokejoví amatéři zjistili, že nemají kde hrát. Stavějí si proto vlastní zimák

29. 4. 2017
Autor: Martin Pinkas

Po patnácti letech vyroste v Praze nový zimní stadion. Staví ho soukromá investiční skupina. A bez dotací. Trochu zvláštní podnikatelský záměr, napadne jednoho. Kromě sympatického impulzu dává ale tohle ledové dobrodružství i jistou logiku. Tedy minimálně pro financující banku.

Zábavné na tom celém je, že za projektem nestojí žádný hokejový profesionál. Ti sice budují ledové plochy poměrně často, zatím ale pouze ústně.

Začalo to na štvanici

Kdyby se 6. února 2014 večer parta advokátů z kanceláře Vilímková Dudák & Partners nevydala přes řeku na otevřené kluziště na Štvanici, patrně by žádný nový zimák v metropoli nerostl. Tehdy si dvacet lidí poprvé zahrálo hokej. Chytlo je to. Navíc jedna koncipientka byla spřízněná s bývalým hokejovým útočníkem Michalem Brošem (dnes je sportovním manažerem hokejové Sparty) a ten svolil, že amatéry bude trénovat. Na bruslích skoro neuměli stát, učili se padat, správně držet hokejku. Jelikož začínali od nuly, dělali docela rychle pokroky a to je nakoplo.

Začali se scházet dvakrát týdně v noci, protože jindy nebyly volné časy. A nejsou doteď. Nejnovější stadion je v Letňanech a i ten je 15 let starý. Úroveň těch ostatních je dost tragická – nejlepší léta prožily za socialismu. Přesto jsou v odpoledních a večerních hodinách beznadějně zabukované. Noční hokejová vášeň právníků se ale brzy začala podepisovat na chodu kanceláře. Navíc je jednou o půlnoci z Nikolajky, kam se dokodrcali s obřími taškami – už si pořídili plnou výstroj –, opilý rolbař vyhodil s tím, že o jejich rezervaci nic neví.

Pro hokejky i krasobrusle. V lednu by se měla pro veřejnost otevřít nová zimní hala. Investor cílí nejen na další „Jágry“. Mladé krasobruslaře bude mít na starost mistr Evropy z roku 2008 Tomáš Verner.
Pro hokejky i krasobrusle. V lednu by se měla pro veřejnost otevřít nová zimní hala. Investor cílí nejen na další „Jágry“. Mladé krasobruslaře bude mít na starost mistr Evropy z roku 2008 Tomáš Verner.

„Budeme si snad muset postavit svůj stadion, nebo co,“ utrousil tehdy někdo žertem. A myšlenka začala žít vlastním životem. Podle odborné analýzy, kterou si investor nechal zpracovat, je v Praze oproti celorepublikovému průměru třikrát méně zimních stadionů v přepočtu na sto tisíc obyvatel. „Zjistili jsme také, že obsazenost pražských stadionů je někde mezi 80 a 90 procenty. Pak jsme zjistili, že provozní náklady šly za tu dobu díky novým technologiím až o 40 procent dolů,“ vzpomíná Vítězslav Kus, jednatel investiční skupiny Padok Investments. Ta vznikla okolo partnerů advokátní a poradenské kanceláře Vilímková Dudák & Partners a je investorem projektu IceRink.

A tak se relativně záhy po první negativní hokejové zkušenosti rozeběhla příprava nového zimního stadionu a shánění úvěru. Po třech měsících jim banka Raiffeisen Leasing řekla, že do toho půjde s nimi. To byl milník. Stále ale ještě neměli parcelu. „Jeden kolega se naštval, otevřel Sreality, na jeden volný pozemek klikl a řekl, proč vlastně ne tenhle,“ loví Kus v paměti další zlom. Hokejoví nadšenci snad majitele parcely u Jižní spojky zhruba 700 metrů od stanice metra Skalka nakazili svým nadšením a on s nimi rychle uzavřel smlouvu. Nechali tedy udělat projektovou dokumentaci a mohli se pustit do hledání koinvestora. Banka jim půjčila 38 procent z celkové investice. Ta se z původního pomyslného stropu 150 milionů navýšila v průběhu času na dnešních 175 milionů korun.

Rekord na stavebním úřadu

Advokáti z kanceláře Vilímková Dudák & Partners, kteří se specializují na stavební právo a nemovitosti, začali pro své kolegy z investiční firmy úročit zkušenosti ze služeb, které dosud poskytovali hlavně externím klientům. Právníci věděli, na čem se povolovací řízení může zaseknout, s kým předjednat podporu záměru a čeho se vyvarovat. Například dotací. Ty by jim mohly projekt zdržet a tím i prodražit. Zároveň je mohl někdo předběhnout. Projekty na zimní stadiony se periodicky vynořují už pár let, nikdy se ale žádný nezhmotnil. Teď se zdá, že nedostatek ploch pro brusle přece jen rozehřál i jiné fandy.

Radnice Prahy 5 se snaží pomoci najít vhodný pozemek pro stadion, za nímž by měl stát bývalý hokejový reprezentant Martin Procházka. Vhodným místem by mohl být Barrandov. Další stadion i s curlingovou halou by měl vyrůst na Opatově. Každopádně Padok IceRink bude první – do konce roku by měla být tréninková hala dostavěná. V době, kdy je Praha prakticky stavebně zablokovaná, se povedl právníkům malý zázrak. Všechna povolení získali za deset měsíců. „Průměrná doba od pořízení pozemku do konečné realizace stavebních projektů trvá dnes v Praze přibližně pět až osm let. Jen vyřízení stavebního povolení u nás podle dat Světové banky trvá stejně dlouho jako v Iráku,“ podotýká Petr Novotný z advokátní kanceláře Vilímková Dudák & Partners, který vedl tým, jenž vyřizoval veškeré papírování.

Projekt bude životaschopný

Jakmile měla investiční společnost Padok Investments pozemek a stavební povolení, nebyl s investory problém. První peníze byly nejdražší – za deset procent úroku, s postupem přípravy se riziko snižovalo a s tím i peníze zlevňovaly. „Spočítali jsme si, že jestliže dokážeme plochy pronajmout v tzv. primetimech od 18 do 24 hodin, je projekt ekonomicky životaschopný. A to jsme si už teď vzhledem k předpronájmům jistí, že dokážeme. Takže všechno, co pronajmeme mimo to, nám vlastně zkracuje celkovou dobu návratnosti investice,“ vysvětluje Vítězslav Kus. Návratnost má spočítanou na zhruba deset let.

Firma chce oslovit okolní školy a školky, které by mohly využívat halu i v dopoledních hodinách. Dali se také dohromady s bývalým krasobruslařem a mistrem Evropy z roku 2008 Tomášem Vernerem, který tu bude provozovat školu krasobruslení. Krasobruslaři jsou na tom ještě hůř než hokejisté – berou časy, které na ně zbudou po „hokejkách“.

Investor ale vedle toho počítá i s výchovou hokejové mládeže, kterou by měl zaštitovat bývalý juniorský reprezentant Martin Holý.

Něco se ještě urodí

Investiční odnož Padok Investments vznikla již v roce 2014 a od roku 2015 připravuje různé projekty, z nichž nejviditelnější je aktuálně právě IceRink. V blízké době však mají přijít další. Aktuálně skupina spravuje aktiva v celkové hodnotě přes 400 milionů korun. K založení investiční skupiny přitom advokáty z Vilímková Dudák & Partners přivedli samotní klienti, kteří chtěli kromě smluv občas poradit, do čeho investovat. A klienti-investoři pak měli pocit, že když do projektu dají vlastní peníze i advokáti, budou bezpečnější.

Dnes se skupina Padok zaměřuje na investice do startupů v medicíně nebo psychologii, výrobních firem a nemovitostí.
V plánu má další projekt, který má hodně společného se sportem. Stadion to prý už nebude. A pokud ano, tak mimo Prahu.

Přečtěte si také:

Na sport včetně investic chce Praha letos rozdělit 374 milionů

BRAND24

Elektronická evidence tržeb se dotkne i neziskových organizací

Město hazardu a sportu. Las Vegas přilákalo americký fotbal i na veřejné peníze


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).