Menu Zavřít

Florentinum definitivně převzali Číňané, zaplatili plnou kupní cenu

23. 12. 2016
Autor: CC BY-SA 4.0: PatrikPaprika- Wikimedia Commons

Čínská skupina China Energy Company Limited (CEFC) v pátek uhradila plnou kupní cenu za pražské Florentinum a stala se jeho majitelem. Administrativní komplex v centru Prahy jí prodala investiční skupina Penta. Oznámil to ředitel komunikace CEFC Pavel Bednář, cenu společnost nezveřejnila. Podle dřívějších informací jde o 283 milionů eur, což je v přepočtu 7,7 miliardy korun. Smlouvu o koupi společnosti uzavřely začátkem listopadu, antimonopolní úřad prodej schválil začátkem prosince.

„Florentinum je vynikající obchodní příležitostí v oblasti realit. Jeho areál chceme dále rozvíjet a vytvářet co nejlepší podmínky jak pro vlastní zázemí CEFC, která v České republice buduje svou evropskou centrálu, tak pro všechny jeho nájemce,“ uvedla výkonná viceprezidentka CEFC Group Marcela Hrdá. Nájemníků je v plně obsazené budově sedm desítek, všichni mají uzavřeny dlouhodobé pronájmy. Patří mezi ně například Penta, Bank of China, EY, Veolia, HSBC Bank, Fortuna či Hospodářská komora ČR.

Florentinum je moderní administrativní palác s obchodní pasáží, nádvořím a zahradou. Do provozu bylo uvedeno koncem roku 2013, celková investice se pohybovala v přepočtu kolem 5,5 miliardy korun. V těsné blízkosti Florentina, v místě současného brownfieldu u Masarykova nádraží, plánovala Penta oživit dnešní zapomenuté území moderními administrativními budovami s obchody a restauracemi, ale také parkem, podle projektu architektky Zahy Hadidové.

BRAND24

CEFC China, největší soukromá společnost v Šanghaji, se rozhodla expandovat do Evropy a Českou republiku si vybrala jako hlavní sídlo svých evropských aktivit. Od loňského září v Česku kapitálově vstoupila do J&T Finance Group, strojírenské společnosti ŽĎAS, leteckého přepravce Travel Service, společnosti Pivovary Lobkowicz Group, dále do mediální skupiny Médea Group a vydavatelského domu Empresa Media a Televizní skupiny Barrandov.

Společnost je strategickým partnerem v investici do internetové cestovní agentury Invia.cz. CEFC je dále majitelem pětihvězdičkových pražských hotelů Mandarin Oriental Prague a Le Palais Art Hotel Prague a také historické budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy. Je rovněž majoritním vlastníkem fotbalového klubu SK Slavia Praha.

Dále čtěte:

Čínská CEFC může koupit kancelářský komplex Florentinum

Čínská CEFC převzala žďárskou strojírnu Žďas


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).