Menu Zavřít

Evropské miliony půjdou na školy i sociální podnikatele

12. 10. 2016
Autor: jakodoma.org

Kuchařky bez domova, Člověk v tísni, inkluze i školky a školy si budou moci sáhnout na evropské miliony. Pražští radní schválili projekty za více než 240 milionů korun. Peníze poputují na projekty, které se přihlásily do tří různých výzev Operačního programu Praha – pól růstu ČR.

Z evropských peněz by se například mělo platit navýšení kapacity a zkvalitnění předškolního, základního a středního vzdělávání a zařízení pro poskytování péče o děti do tří let. Jedná se o šest projektů městských částí a jeden projekt Centra sociálních služeb Praha v celkovém součtu za 98,6 milionu korun.

„Díky financím ze strukturálních fondů dojde mimo jiné k rekonstrukci objektu v ulici Ovčí hájek v Praze 13 za účelem vzniku mateřské školy či k navýšení kapacity předškolního vzdělávání při mateřské škole U Uranie v Praze 7,“ uvedla radní pro oblast evropských fondů a školství Irena Ropková (ČSSD).

BRAND24

Další oblastí, kam budou evropské peníze směřovat, je posílení infrastruktury pro sociální podnikání. Hodnocením prošly tři projekty za 6,7 milionu korun. Ve všech případech se jedná o podporu vzniku nových sociálních podniků na území hlavního města. „Jednotlivé projekty cílí na rozmanitou skupinu sociálně znevýhodněných. Například projekt žadatele Jako doma – Homelike s názvem Kuchařky bez domova je zaměřen na osoby bez přístřeší a ztrátou bydlení ohrožené a nezaměstnané nad 50 let. Naopak chráněné pracoviště pro výrobu kosmetiky a potravinových doplňků žadatele Projekt Integrace chce pomoci osobám se zdravotním postižením včetně osob s duševní nemocí,“ vysvětlila Ropková.
 
Do závěrečné fáze schvalování se dostalo i 42 projektů za více než 136 milionů korun, které se zaměřily na zvýšení kvality vzdělávání prostřednictvím posílení inkluze v multikulturní společnosti. „V této výzvě se objevuje velké množství projektů se společným jmenovatelem v podobě podpory inkluze a vzájemného porozumění. Mezi žadateli lze najít jak školská zařízení, tak neziskové organizace jako Člověk v tísni či městskou část Praha 14,“ doplnila Ropková.

Dále čtěte:

Vánoční trhy bude nadále pořádat Taiko. Opozice to kritizuje

Stát převedl budovu aktivistů z centra Klinika na správu železnic


 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).