Menu Zavřít

Dopravní podnik začne vymáhat pokuty od černých pasažérů sám

9. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Pražský dopravní podnik začne sám vymáhat nezaplacené pokuty za jízdu načerno a další přestupky proti přepravnímu řádu. Změní se tak kritizovanou praxi z minulosti, kdy pohledávky prodával externím firmám. Celý postup vymáhání bude podle vedoucího právního odboru podniku Dalibora Kučery nově plně pod kontrolou dopravního podniku.

„Pohledávky z nezaplacených pokut už nebudeme postupovat externím zájemcům jako dříve. Pohledávky budeme sami vymáhat prostřednictvím více advokátních kanceláří. Tato změna je v souladu s vývojem judikatury a výkladových stanovisek soudů v této oblasti. Advokátní kanceláře zajistí proces vymáhání pohledávek od pokusů o mimosoudní vyrovnání, přes zastoupení u soudů až po případné exekuce,” uvedl generální ředitel DPP Martin Gillar.

Dosavadní systém, jenž spočíval v postupování pohledávek z pokut třetím osobám, se zhroutil v roce 2014 po přelomovém rozhodnutí Okresního soudu v Ústí nad Labem. Soud tehdy rozhodl, že firmám, které pohledávky tehdy skupovaly od dopravních podniků po celé České republice, nenáleží vysoké náklady na právní zastoupení a další příslušenství, které si nárokovaly.

Soud jasně doporučil, že dopravní podniky mají vymáhat pohledávky samy. Tímto rozhodnutím se později začaly řídit i ostatní české soudy.


Náměstek Petr Dolínek

BRAND24

Nepřehlédněte rozhovor s náměstkem Petrem Dolínkem.

Náměstek Dolínek: Sníme hezký sen o funkčním metru pro Pražany


Současné vedení má podle Kučery velký zájem na nastavení efektivity vymáhání pohledávek tak, aby celý proces stál co nejméně.

„Mělo by tak dojít k maximálnímu omezení excesů spojených s vymáháním nezaplacených pokut. Chceme, aby byl celý proces k dlužníkům co nejšetrnější při zachování maximální účinnosti. Naším cílem je, aby se stal vzorem pro vymáhání ve veřejném sektoru,” uvedl Kučera.

Dále čtěte:

Elektrobus se osvědčil. Dopravní podnik přikoupí dalších 14 vozů

Soud rozhodl: Dopravní podnik musí Rencaru umožnit reklamu na autobusech


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).