Menu Zavřít

Dopravní podnik sníží pokuty. Černí pasažéri si ale musí koupit roční kupón

17. 10. 2017
Autor: MHMP

Černí pasažéři, kteří dostanou v pražské MHD pokutu, budou moci zaplatit jen její polovinu, pokud si zároveň koupí roční kupon. Opatření schválili pražští radní. Při zaplacení na místě nebo do 15 dnů stojí v současnosti pokuta za černou jízdu 800 korun, při předložení nově koupeného ročního kuponu za 3650 korun tak provinilec zaplatí jen 400 korun.

Vedení města chce rovněž umožnit cestujícím pořídit si roční kupon na splátky. Tuto službu by mělo schválit do 14 dnů. Sníženou pokutu zaplatí černý pasažér jenom za předpokladu, že roční kupon předloží při platbě sankce do pěti dní od jejího uložení. Opatření by prozatím fungovalo na zkoušku do konce ledna 2018. Poté chce vedení magistrátu rozhodnout o jeho případném zavedení natrvalo.

K placení jízdného chce město lidi motivovat také možností koupit si roční kupon na splátky, a to na dvě, čtyři nebo 12 splátek. Pokud si lidé pořídí kupon na dvě splátky, ve výsledku zaplatí 4300 korun. Při čtyřech to bude 4600 a při 12 splátkách 4740 korun. V případě, že cestující kupon přestane splácet, dopravní podnik (DPP) mu jej vypne. „Nebudeme tak vytvářet z lidí dlužníky,“ řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).


Jak by měla vypadat doprava v roce 2030? Bude o malých změnách

 Hlavní nádraží (ilustrační fotografie)


Dodal, že cílem města je aspoň části černých pasažérů ukázat, že roční jízdenka je v Praze opravdu nejvýhodnější způsob, jak cestovat po městě. „Neomezené cestování po celé Praze vás vyjde na 10 korun za den, to je prostě fér cena,“ uvedl Dolínek.

BRAND24

Magistrát ve spolupráci s dopravním podnikem nedávno spustil kampaň, zaměřenou na černé pasažéry. Ve vozech MHD se například objevily samolepky s nápisem „Nejedeš načerno?“ Podle Dolínka se chystají i další kroky.

Počet černých pasažérů podle čísel dopravního podniku stoupá. V roce 2015 jich revizoři chytili asi 294 tisíc a loni 300 tisíc. Za první pololetí letošního roku je to už 150 tisíc, z toho asi 9000 cestujících doklad zapomnělo doma. V loňském roce dopravní podnik v metropoli zaměstnával 155 revizorů. Celkem má podnik téměř 11 tisíc zaměstnanců, jeho stoprocentním vlastníkem je Praha, která na provoz přispívá ročně částkou přes 12 miliard korun. V roce 2015 vedení Prahy zlevnilo roční kupon o 1100 na nynějších 3650 korun.

Dále čtěte:

Pokuta má být za půlku. Černí pasažéři si ale musí koupit kupón

Konec validátorů. Bezkontaktní platby v pražské MHD budou fungovat od příštího roku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).