Menu Zavřít

Dopravní podnik chce koupit akcie reklamní společnosti, tvrdí Rencar

2. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Pražský dopravní podnik (DPP) vyzval reklamní společnost Rencar k jednání o odkupu akcií společnosti Rencar. Uvedl to mluvčí Rencar Michal Štefl. Firma provozuje reklamu ve vozech MHD. Vznikla v roce 1990 jako dceřiná společnost DPP, podnik je minoritním akcionářem. DPP se nechtěl vyjadřovat. „Nechceme tuto záležitost stran Rencaru nyní jakkoliv komentovat,“ uvedla mluvčí Aneta Řehková.

Spory mezi DPP a Rencar trvají řadu měsíců, mimo jiné se přou o platnost smlouvy na provoz reklamy, podle DPP je pro něj nevýhodná a neplatná.

„Společnost Rencar Praha, člen mezinárodní skupiny JCDecaux, obdržela oficiální výzvu DPP k jednání o odkupu akcií,“ uvedla společnost v tiskové zprávě. Nabídka přišla společnosti Rencar ve chvíli, kdy ji údajně DPP poškozuje a snižuje její hodnotu například tím, že zpochybnil smlouvu na provoz reklamy nebo omezoval Rencar při prodeji reklamních ploch. „Pořád jsme nemohli pochopit, proč se to děje. Teď už to dává smysl. Obáváme se, že je to promyšlená politická hra s cílem poškodit Rencar, brutálně snížit jeho hodnotu a pak si ho co nejlevěji koupit,“ uvedl generální ředitel Rencar Pavel Slabý.

Spor mezi DPP a Rencar trvá řadu měsíců. Podle DPP je smlouva mezi oběma stranami neplatná, s tím ale Rencar nesouhlasí. Smlouvu loni na základě podání DPP řešil Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a rozhodl, že je koncesní. Podle posudku DPP to znamená její neplatnost, Rencar ale označil podání DPP k antimonopolnímu úřadu za účelové a nesouhlasí s ním.


Žalobu podal na dopravní podnik i Rencar. Čtěte:

Rencar podal žalobu na dopravní podnik, zajímá ho platnost smlouvy

 Dopravní podnik

BRAND24


Soud se v uplynulých měsících také zabýval předběžnými opatřeními týkajícími se provozu reklamních ploch. Vyhověl firmě Rencar, DPP jí musí umožnit provozovat reklamu v tramvajích a autobusech.

V sídle Rencar zasahovala ve středu policie, která si přišla pro některé dokumenty. „Společnost Rencar v minulosti s policií plně spolupracovala a vždy v plné míře vyhověla všem jejím výzvám k předložení dokumentů a informací. V tomto světle je zásah policie těžko obhajitelný,“ uvedla firma. Všem zaměstnancům policie nařídila opustit svá pracoviště.

Více o kauze:

Soud rozhodl: Dopravní podnik musí Rencaru umožnit reklamu na autobusech

Rencar může mít reklamu v tramvajích, dopravnímu podniku navzdory

Boj Dopravního podniku a firmy Rencar o reklamu v metru vrcholí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).