Menu Zavřít

Děti se vrátí do dílen. Školy získají polytechnická hnízda za 90 milionů

13. 5. 2017
Autor: MHMP

Do pražských škol se má vrátit tradiční dílenská výuka. Magistrát chce od poloviny příštího roku v sedmnácti středních školách otevřít takzvaná polytechnická hnízda, kam budou za výukou žáci ze základních škol dojíždět. Za pomoci evropských financí chce Praha do dílen investovat 90 milionů korun. Spolupracovat bude i s pražskou hospodářskou komorou.

Žákům budou v polytechnických hnízdech k dispozici mistři, kteří je seznámí s různými řemesly a službami. A také se základy mechaniky a robotiky. „Síť polytechnických hnízd, kterou vytvoříme v sedmnácti středních školách a domech dětí a mládeže, bude rovnoměrně pokrývat celé území hlavního města tak, aby ze všech základních škol v metropoli byly dostupné do 30 minut,“ uvedla radní Irena Ropková (ČSSD).

Od přenesení tradičních dílen ze základních na střední školy si město slibuje vyřešení dlouhodobého nedostatku kvalifikovaných pedagogů a učebnic pro tento typ výuky na základních školách. Výhodou je podle města i dosažení jednotné podoby dílen a obsahu vzdělávání. „Základní školy však budou mít možnost zvolit si pro každé pololetí jinak profilovanou střední školu provozující polytechnické hnízdo. Tím dosáhneme variability zvolené odbornosti,“ upřesnila radní Ropková.


Přečtěte si o škole hrou:

Montessori při ZŠ Na Beránku: Dítě se naučí číst samo

 Montessori škola

BRAND24


Žáky prvního stupně čeká zasvěcení do základů řemesel a technických oborů či praktické ukázky. Vzdělávací cykly určené pro žáky druhého stupně základních škol se pak skládají z pěti aktivit během jednoho pololetí. Měli by tak absolvovat dvacet hodin výuky zaměřené na základy mechaniky a robotiky.

V rámci projektu hlavní město předpokládá, že v prvním tříletém pilotním úseku investuje do polytechnických hnízd přibližně 90 milionů korun s tím, že kompletní vybavení jedné dílny vyjde na 1,2 milionu korun.

Dále čtěte:

Scio škola Chodov: Projekt není atomová věda

Inovativní základní školy boří stereotypy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).