Menu Zavřít

Desítky pražských škol čeká v létě rekonstrukce. Vzniknou i nová sportoviště

19. 6. 2017
Autor: CC BY-SA 4.0: Palickap- Wikimedia Commons

Hlavní město se o prázdninách v investicích do školství zaměří na sportoviště, naplánovány jsou také stovky větších i drobnějších úprav školních budov. Investice zároveň chystají i městské části. V některých školách kvůli tomu začnou dětem prázdniny dříve.

Magistrát se letos chce zaměřit na budování a rekonstrukce sportovišť. Rada města na ně nedávno schválila téměř 90 milionů korun. Například studenti gymnázia na Sladkovského náměstí v Praze 3 se dočkají nového povrchu multifunkčního hřiště, venkovní posilovny a horolezecké stěny. Celkem se investice do sportovišť dotknou 54 pražských škol. „Na další radě budeme schvalovat poměrně velkou zakázku na rekonstrukci hřiště v gymnáziu na Opatově,“ uvedla pražská radní pro školství Irena Ropková (ČSSD).

Kromě toho magistrát plánuje přes léto desítky až stovky drobnějších akcí a rekonstrukcí. Z větších investic bude podle Ropkové v září hotová nástavba patra Střední školy dostihového sportu a jezdectví ve Velké Chuchli, do které město investovalo desítky milionů na odstranění škod po povodni. Z dalších větších akcí radní jmenovala nástavbu Gymnázia Nad Štolou či vybudování nového objektu pro Střední uměleckou a řemeslnou školu Zlíchov.

Hlavní město zřizuje střední a vyšší odborné školy, zatímco městské části mateřské a základní. Radnice u větších investičních akcí mohou žádat o magistrátní dotaci. Například Praha 9 letos postaví dva nové pavilony základních škol, jeden za 38,1 milionu korun a druhý za 40,9 milionu. Praha 6 investuje 43,5 milionu korun do půdní vestavby s navýšením kapacity.


Sportoviště v novém. Čtěte:

Hlavní město opraví za 90 milionů korun sportoviště

 Hlavní město pošle peníze do sportovišť


Nového multifunkčního hřiště se dočkají žáci základní školy Na Smetance v Praze 2. Kvůli stavbě musela skončit komunitní zahrada, která fungovala na školní zahradě. Kompletní rekonstrukce čeká základní školu v Resslově ulici.

BRAND24

V některých pražských školách letos začnou prázdniny dříve. Podle informací ministerstva školství letos o ukončení školního roku o pět až deset dní dříve požádalo v Praze pět škol, celkové číslo však může být vyšší. Ředitelé mohou ve školním roce vyhlásit až pět volných dnů, někteří tak mohou ukončit školní rok dříve, aniž žádají ministerstvo.

V hlavním městě je podle magistrátního webu zhruba stovka středních škol, téměř tři stovky základních škol a více než 260 mateřských škol. Metropole se zejména na okrajích potýká s nedostatkem míst ve školách a školkách. Právě tam plánuje město začít stavět nové základní školy, a to v Uhříněvsi, v Kolovratech a na Zličíně, kde by se mělo začít stavět ještě letos. Další základní a mateřské školy plánují stavět i městské části.

Dále čtěte:

Děti se vrátí do dílen. Školy získají polytechnická hnízda za 90 milionů

Scio škola Chodov: Projekt není atomová věda


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).