Menu Zavřít

Chytré město: Moderní technologie přispějí k interakci, míní Praha 7

6. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Aplikace WC kompas, Lepší místo, aktuality z městské části, Praha 7 sice neinvestuje do vývoje vlastních aplikací, ale koncept Smart Cities vítá. V jeho rámci raději užívá již osvědčené nástroje. „Zpětná vazba a interakce s veřejností je nesmírně důležitá. Moderní technologie mohou být v tomto směru velmi nápomocné,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (P7S).

K aplikaci Lepší místo je Praha 7 připojená od roku 2015. Služba umožňuje snazší a rychlejší propojení občanů a úřadu a shromažďuje podle Čižinského veškeré podněty na jednom místě. Měsíčně tak radnice obdrží od občanů zhruba 50 až 60 tipů. Většinou lidé řeší úklid, fasády domů nebo svoz odpadu.

Od roku 2016 je Praha 7 zároveň součástí projektu WC kompas. „Jedná se o online mapu veřejných toalet, která všem uživatelům internetu, počítačů a mobilních zařízení umožňuje nalézt nejbližší dostupné WC na základě jejich geografické polohy,“ zmínil Čižinský. V rámci projektu se Praha 7 podle starosty začala i více soustředit na problematiku špatné dostupnosti veřejných WC. „Vytvořili jsme síť ochotných restaurací, kaváren, veřejných institucí a samozřejmě veřejných záchodů tak, aby lidé věděli, kde si odskočit, kde je na podobné žádosti obsluha zvyklá a kde se nemusí stydět poprosit,“ uvedl Čižinský. Zatím tímto způsobem funguje v Praze 7 kolem dvaceti míst.

V současnosti Praha 7 využívá rovněž mobilní aplikaci, která zprostředkovává vybraný obsah webu městské části pro chytré telefony. „ Jedná se o dočasná řešení, jelikož současný zastaralý web nemá responsivní provedení pro mobilní zařízení,“ zmínil Čižinský. Radnice kvůli tomu připravuje nové webové stránky, které budou prohlížení v chytrých telefonech podporovat bez potřeby dalších aplikací.

Web by měl být podle Prahy 7 modernější, přehlednější a uživatelsky přívětivější. Jeho součástí bude například i možnost registrace pro odběr informačních newsletterů o dění v Praze 7, e-mailových pozvánek na akce, či informačních SMS o aktuálních důležitých událostech.

Lavičky a elektromobily

Městská část souběžně jedná s pražským magistrátem o instalaci „chytrých laviček“. Podle místostarosty Ondřeje Mirovského (SZ) je zásadní prioritou také umístění více vodních prvků včetně mlhovišť do ulic jako opatření pro horké měsíce v roce. Projekt čeká test v letošním roce. „Z dalších priorit lze zmínit také podporu elektromobility. Jsem přesvědčen, že podpora dopravy šetrné k životnímu prostředí je správná cesta, kterou by se měla ubírat celá Praha. Proto jsem také na magistrátu podporoval myšlenku zvýhodnění elektromobilů v rámci zón placeného stání,“ konstatoval Mirovský.


Přečtěte si o „chytrých lavičkách“:

BRAND24

Praha startuje výběrové řízení na chytré lavičky a koše. V ulicích mají být na jaře

Ilustrační foto


Dodal, že od dubna mohou elektromobily v Praze parkovat zdarma, musí se pouze za registrační poplatek 100 korun zaevidovat v místě výdeje parkovacích karet. „Jsem přesvědčen, že podpora elektromobilů by měla být významně zakotvena do konceptu Smart Cities. Podstatné je, aby v rámci Prahy koncepčně vznikaly dobíjecí stanice, jelikož jakákoli podpora elektromobilů vyjde vniveč, když se nebudou mít kde nabíjet,“ doplnil Mirovský.

Nepřehlédněte další díly seriálu Chytré město:

Chytré město: Do chytrých řešení chce Praha 6 zapojit i seniory

Chytré město: Svou úlohu vidí Praha 5 hlavně v digitální komunikaci

Chytré město: Mobilní aplikace vnímáme jako možnost komunikace, zní z Prahy 4

Chytré město: Praha 3 chce v ulicích elektrobus i interaktivní tabule

Chytré město: Informační hodnota portálu je nevyčíslitelná, míní Praha 2

Chytré město: Základem jsou chytré služby, tvrdí Praha 1


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).