Menu Zavřít

Chrenkova HB Reavis chystá prodej pražských projektů, včetně budov Transgasu

6. 2. 2019
Autor: čtk

Developerská skupina HB Reavis prodá několik projektů v Praze včetně souboru Transgas na Vinohradské třídě, k jehož demolici má od začátku února pravomocné povolení. Začíná jednat se zájemci. Informaci o prodeji potvrdil webu E15 mluvčí firmy Jakub Verner. Skupina slovenského miliardáře Ivana Chrenka chce výrazně omezit své působení v Praze. Demolice objektu by se měla uskutečnit podle plánu a případný nový majitel by mohl získat už jen volný pozemek.

Majitel souboru Transgas má od 1. února pravomocné rozhodnutí o demolici. Jeho záměrem bylo na místě vybudovat několik nových staveb. Odstranění budov, jejichž památkovou ochranu stát odmítl, vyvolává kritiku části odborníků.

„V současné době zahajujeme jednání s potenciálními zájemci. Dokončení prodeje záleží na nabídkách, množství uchazečů a podobně,“ řekl webu E15 Verner. Výši očekávaného výnosu nekomentoval. Co se týče chystané demolice Transgasu, společnost zatím postupuje podle původního harmonogramu, který obsahuje i demolici budovy. „Budova není demontovaná nebo zbořená během jednoho týdne. Závisí na tom, jak rychlá budou jednání s potenciálními kupci,“ řekl Verner. Případný nový majitel tak může získat už i jen volnou nezastavěnou plochu.

Společnost HB Reavis před několika dny uvedla, že chce v nejbližších dnech pozemek oplotit, aby zajistila bezpečnost v okolí stavby. Začne se také s vyklízením vnitřních prostor a poté s postupnou demontáží nadzemních objektů, což může trvat několik měsíců.


Praha papírová. Obytný Nuselák či věžáky na Příkopech zůstaly jen na rýsovacích prknech

  Neuskutečněná slavobrána. Neuskutečněný průraz Letnou lze chápat jako promarněnou šanci. Na druhé straně díky tomu zůstala tak, jak ji známe dnes - nezastavěná


Kromě Transgasu se HB Reavis zbavuje ještě například staré kancelářské budovy Mercuria v Holešovicích, kde se dosud také počítalo s budoucí demolicí, píše E15. Firma nabídne rovněž kancelářský projekt v Radlicích poblíž centrály ČSOB. K prodeji společnost přistoupila v souladu s novou strategií, která spočívá v budování větších lokalit. Kde není možné vytvořit větší kancelářský celek, tam nemovitosti prodá. V portfoliu si naopak podrží projekt v Brně, obchodní centrum Aupark Hradec Králové nebo síť sdílených kanceláří HubHub, které má v Praze Na Příkopě. Společnost má významné projekty také ve Varšavě, Budapešti i Londýně.

Soubor budov Transgas získala HB Reavis v roce 2014 od společnosti ČEZ. V únoru 2016 vlastník stavby oznámil, že má v plánu komplex zbourat a na uvolněném místě postavit polyfunkční budovu podle návrhu architektonického studia Jakub Cigler Architekti. Podle dřívějšího vyjádření developera by mohla být dokončena začátkem roku 2021.

BRAND24

Soubor staveb bývalého Plynárenského centrálního dispečinku Transgas a ministerstva paliv a energetiky stojí kousek od Václavského náměstí, pod budovou Českého rozhlasu. Tři budovy byly postaveny v letech 1966 až 1976 v brutalistním stylu, jsou dílem týmu Jindřich Malátek, Ivo Loos, Zdeněk Eisenreich a Václav Aulický. Záměr bourat soubor objektů vyvolal debaty o architektuře z doby socialismu, jež má své zastánce i kritiky. Ochránit soubor budov před demolicí se pokusil Klub za starou Prahu, který navrhl ministerstvu kultury, aby je prohlásilo za památku. Ministerstvo domy za památky neprohlásilo.

Přečtěte si také:

Sakrální architektura může být moderní a potěšit i ducha bezvěrce

Historik architektury Zdeněk Lukeš: Špatnou architekturu najdete v každém stylu

Územní plánovači Prahy a Brna: Zakonzervovat sídliště by byla chyba

Architekt Koucký: Dnes si uměle zakazujeme stavět, přestože se nám zrovna daří

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).