Menu Zavřít

Chcete zastupitelstvo? Zaplaťte čtvrt milionu, vzkazuje pirátům Krnáčová

22. 9. 2016
Autor: ČTK

Pražská primátorka Adriana Krnáčová podle pirátské strany opravdu porušila zákon, když odmítla svolat na začátku září mimořádné zastupitelstvo. Usuzují tak na základě dokumentu, který získali od magistrátu. Primátorka kontruje, že jestli piráti zastupitelstvo chtějí, mají si ho zaplatit ze svého.

Piráti vycházejí z toho, že ač se na svolání mimořádného zastupitelstva původně dohodly tři opoziční strany TOP 09, ODS a oni, ODS následně po schůzce předsedkyně klubu Alexandry Udženije své hlasy stáhla. A o to tady jde. Podle dokumentu ke stažení hlasů dostala primátorka pokyn pouze od Udženije. Udženija ale podle pirátů nemohla stáhnout podpisy zbylých zastupitelů ODS, jelikož ze zákona plyne, že zastupitelé musejí vykonávat funkci osobně.

„Dokumentem je doloženo, že primátorka Krnáčová s místopředsedkyní ODS Udženijí nelegálně zablokovaly mimořádné zastupitelstvo. Předložený dokument jsme zaslali ministerstvu vnitra, které kvůli primátorce Prahu vyšetřuje pro podezření z porušení zákona o hlavním městě Praze,“ uvedl mluvčí klubu pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Je zde podle něj vážné podezření, že primátorka Krnáčová nelegálně znemožnila opozici její zákonné právo upozornit mimořádným zastupitelstvem na přehlížená témata. „Mrzí nás, že si to primátorka patrně ani sama neuvědomuje. Vzhledem k tomu, že koalice zablokovala body i na řádném jednání, trváme na podané žádosti o mimořádné zastupitelstvo,“ dodal Ferjenčík.

BRAND24

Krnáčová na prohlášení pirátů zareagovala po svém. Očividně prý nemají nic pořádného na práci. „Přišla za mnou předsedkyně klubu ODS, že její členové stahují své podpisy a v ten okamžik už ke svolání mimořádného zastupitelstva nebyl zákonný důvod. Jestli piráti tak moc chtějí mimořádné zastupitelstvo, ať ze svého zaplatí 250 tisíc korun, což jsou náklady za jedno zasedání, a já se jim pod jejich žádost klidně podepíšu,“ uvedla primátorka.

Opozice chtěla na mimořádném jednání sboru projednat prodlevy okolo stavby metra D, údajně předražený projekt nové pražské dopravní karty Lítačka, účelové obsazování dozorčích rad a představenstev městských společností nebo dokončení jihovýchodní části Pražského okruhu.

Dále čtěte:

Opozice torpéduje pražskou vládu, žádá mimořádné zastupitelstvo

EMS podala na Prahu žalobu o zaplacení zhruba 30 milionů korun


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).