Menu Zavřít

Česko má čtyři firmy na 100 obyvatel, Praha patnáct

27. 7. 2016
Autor: Gou Group

Podnikatelé pro sídlo své firmy nejčastěji volí hlavní město. Pražskou adresu má více než 44 procent, tedy 193 tisíc společností, což v přepočtu představuje 15 firem na 100 obyvatel. Celorepublikový průměr jsou čtyři firmy, po vyloučení Prahy, která statistiky výrazně zkresluje, činí 2,6 firmy na 100 lidí.

Informace zveřejnila poradenská společnost Bisnode na základě databáze o všech podnikatelských subjektech v Čechách a na Slovensku.

V hlavním městě Praze žije 12 procent celkového obyvatelstva České republiky, zatímco sídlo zde má více než 44 procent českých firem. Na stovku Pražanů tak připadá 15,2 společností. Celorepublikový průměr činí 4,1 firem na 100 obyvatel, po vyloučení Prahy, která statistiky výrazně zkresluje, to je 2,6 firmy na 100 obyvatel.


Přečtěte si: Boháči chudnou. Výjimkou v regionu jsou Češi


Nad celorepublikový průměr dosáhl vedle Prahy už jen Jihomoravský kraj s brněnskou metropolí. Žije zde 11 procent obyvatel ČR a je zde registrováno 11 procent tuzemských firem (nejvíce v Brně), což představuje více než čtyři společnosti na 100 obyvatel.

BRAND24

„Praha a Brno jsou jednoznačně nejatraktivnějšími místy pro podnikání českých a zahraničních firem. Obecně platí, že větší města přitahují podnikatelské subjekty kvůli větším obchodním příležitostem na trhu, ale také vyšší prestiži a obchodním možnostem dané lokality. Na druhou stranu v hlavním městě mají registrované sídlo také subjekty, které podnikají jinde. Praha je totiž z pohledu četnosti finančních kontrol považována za daňový ráj,“ zhodnotila statistiky analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Rozložení podnikatelské základny v ČR Rozložení podnikatelské základny v ČR, květen 2016
Poznámka: * = Statistika zahrnuje jen společnosti s ručením omezeným a akciové společnosti, nikoliv například komanditní společnosti nebo společenství vlastníků apod., květen 2016 Zdroj: Bisnode, ČSÚ


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).