Menu Zavřít

Central Group postaví u Nákladového nádraží Žižkov byty za devět miliard

13. 6. 2017
Autor: Central Group

Developer Central Group chce začít stavět projekt Parková čtvrť severně od Nákladového nádraží Žižkov v roce 2019. Urbanistickou koncepci vytvořil architekt Jakub Cigler, na konečné podobě se bude podílet dalších šest ateliérů. V projektu za zhruba devět miliard korun má v plánu postavit 2100 až 2600 bytů, park a školku.

Central Group počítá se zapojením veřejnosti do rozhodování o tom, jaké vzniknou v lokalitě obchody, služby a restaurace nebo jak bude vypadat nový park o rozloze 14 tisíc metrů čtverečních. Finální podoba by podle majitele společnosti Dušana Kunovského měla být známa v září.

Investor a hlavní architekt vybírali z 37 soutěžních konceptů. „Naším cílem bylo zachovat pevně daný logický urbanismus, jednotící linii a funkční vnitřní uspořádání bytových domů od jediného autora, ale zároveň zajistit různorodou moderní architekturu. Do práce na finální vnější podobě nové čtvrti jsme proto přizvali ty nejlepší architektonické ateliéry z Česka,“ uvedl Dušan Kunovský.


Nová čtvrť obrazem:


Celkově má pozemek rozlohu 128 tisíc metrů čtverečních, což zhruba odpovídá ploše tří Václavských náměstí. Central Group ho loni v létě koupil od britské firmy Discovery Group. Ta měla přibližně na polovinu pozemku vydané územní rozhodnutí na obchodně kancelářský komplex. Central Group chce požádat o změnu územního rozhodnutí. Sousední pozemek s památkově chráněnou budovou nákladového nádraží vlastní společnost Sekyra Group.

Podle architekta Ciglera počítá koncepce veřejného prostoru projektu se zelení, vodními lagunami a mosty v hlavní pěší ose, stromořadím v ulicích nebo zelení ve vnitroblocích. Na okraji parku má vzniknout mateřská škola, spádová pro celé okolí. Central Group ji chce převést do vlastnictví městské části.

BRAND24

V okolí nákladového nádraží Žižkov loni Central Group dokončil projekt Residence Garden Towers se 700 byty. Letos v sousedství koupil sídlo společnosti Cetin s okolními pozemky o rozloze 40 tisíc metrů čtverečních.

Největšími developery v Praze jsou Central Group, Finep a Skanska Reality. Finep letos mimo jiné pokračuje ve stavbě Britské čtvrti ve Stodůlkách, Prosek Parku, Malého háje ve Štěrboholech, Nad přehradou v Hostivaři a Harfa Parku ve Vysočanech. Chce otevřít nové projekty na Barrandově a v Hodkovičkách. Skanska Reality stejně jako loni prodává byty ve čtvrti Botanica v Jinonicích a Port Karolína v Karlíně. Navíc koupila od firmy Codeco UK za 841 milionů korun pozemek blízko metra Kolbenova v pražských Vysočanech. Podle médií zde chce postavit tisíc bytů.

Dále čtěte:

Dotáhnout změnu územního plánu. Praha chce urychlit transformaci Nákladového nádraží Žižkov

Nákladové nádraží čeká změna územního plánu. Praha vypracuje studii


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).