Menu Zavřít

Cena vody se letos v Praze už nezvýší, nenašla se politická vůle

25. 1. 2017
Autor: Profimedia

V Praze se už letos cena vody zvyšovat nebude. Před volbami se pro nepopulární krok nenašla politická vůle. Uvedla to radní Jana Plamínková (Trojkoalice/STAN). Podle radní to bude znamenat komplikace pro plánovanou modernizaci Úpravny vody Želivka, která vyjde na 1,24 miliardy korun.

Pražští radní vloni v prosinci smetli ze stolu zdražení vody o tři procenta. Proti zvýšení ceny se podle Plamínkové postavily koaliční ANO a ČSSD. Rada nakonec schválila zdražení jen o inflaci, tedy o 0,27 procenta. Pražané tak letos za vodné a stočné platí 85,42 koruny za metr krychlový.

„Hnutí ANO a ČSSD vodné a stočné vzhledem k tomu, že jsou volby, zvýšit nechtějí. Ale zároveň tím uvedli do problémů Úpravnu vodu Želivka, které jsme schválili, že si může zažádat o miliardovou investici,“ uvedla radní. Modernizace Želivky totiž počítala se zvýšením příjmů z vody.


Rozhovor o vodě a odpadech s radní Janou Plamínkovou:

Jana Plamínková: Odpadky a voda by měly být Pražanů

Radní Jana Plamínková


„Město nyní prostřednictvím Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) hledá cestu, jak peníze na rekonstrukci zajistit jinak,“ řekl ředitel PVS Petr Žejdlík. Stavba nové haly, která bude prostřednictvím granulovaného aktivního uhlí lépe čistit vodu především od pesticidů ze zemědělské produkce, je ve fázi projektu. Letos podle ředitele nezačne.
Kromě Želivky dodává pitnou vodu do Prahy i zdroj Káraný.

Vodu z Želivky navíc odebírají i Středočeši a lidé na Vysočině. Úpravna vody Želivka, která je největším provozem svého druhu v zemi, vyrobila za čtyři desítky let přes čtyři miliardy metrů krychlových pitné vody. Svým maximálním výkonem 7000 litrů za sekundu se řadí k největším úpravnám vody v Evropě.

BRAND24

Hospodaření s vodou v Praze provázejí složité smluvní vztahy, o jejichž nevýhodnosti se diskutuje řadu let. Vodu v Praze distribuuje francouzskou Veolií vlastněné Pražské vodovody a kanalizace (PVK), která si pronajímá vodovodní infrastrukturu od města. PVK ročně utrží pět miliard korun, Praze za pronájem vrací asi dvě miliardy korun a dalších 830 milionů korun vkládá jako investice do oprav. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) na začátku roku oznámila, že s Veolií jedná o možném majetkovém vstupu města do PVK. Opoziční TOP 09 koalici vyčítá, že nepřistoupila na návrh Veolie, která nabízela zvýšení nájemného o 180 milionů korun ročně.

Praha bude letos do modernizace vodovodů a kanalizací investovat 1,5 miliardy korun, dalších 2,9 miliardy půjde do výstavby nové vodní linky v rámci modernizace čistírny odpadních vod. Stavba vodní linky, která vyjde na 5,8 miliardy korun bez DPH, se oproti původnímu předpokladu opět zdrží. Do zkušebního provozu bude uvedena v srpnu 2018.

Dále čtěte:

Co s Veolií? Praha řeší, zda vodovody koupit, nebo zvýšit nájem

PVS pošle do vodohospodářské infrastruktury téměř dvě miliardy

V Praze podraží v příštím roce voda, cena plynu a elektřiny zůstane stejná


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).