Menu Zavřít

Část restaurací v Praze si stěžuje na problémy s EET

4. 1. 2017
Autor: ČTK

Část restaurací v Praze si stěžuje na fungování systému elektronické evidence tržeb (EET), jehož používání je pro podnikatele v pohostinství povinné od začátku prosince loňského roku. Vadí zejména dlouhé odezvy, které se občas vyskytují, část restaurací uvedla, že jim systém opakovaně spadl. Naopak řada restaurací je s fungováním systému spokojena a žádné problémy neeviduje.

„Nějakou chvíli to zdržuje. Pomalejší odezvy má systém, když je víc lidí, když je doba placení, třeba půl desátá večer,“ řekl Pavel Hon, provozovatel Hostince na Výtoni. Jiné problémy s elektronickou evidencí ale nezaznamenal.

Pro restauraci Sluneční terasa v obchodním domě Kotva nebyl přechod na EET nijak dramatický, protože podnik elektronickou pokladnu používal už před tím. I tato restaurace se nicméně v minulém měsíci potýkala s delšími odezvami, které výjimečně dosáhly i jedné minuty. To zdržuje v případě, že platí více zákazníků najednou.


Nepřehlédněte:

EET běží už měsíc, přišly skoro dva tisíce udání

Jitka Kovarovičová z kavárny Cafe Shopping v Břeclavi začala od 1. prosince používat přístroj pro elektronickou evidenci tržeb (EET). Kvůli tomu také od dnešního dne zdražila sortiment.


Velké pivovary zaznamenaly, že část provozoven na konci roku zdražila. „Šlo zejména o větší města a navýšení se nejčastěji pohybuje v rozmezí od pěti do 20 procent. Přímou souvislost s EET ale nemůžeme potvrdit,“ řekla mluvčí Pivovarů Staropramen Denisa Mylbachrová. Činnost podle ní ukončilo asi 1,5 procenta zákazníků, což v přepočtu znamená několik desítek provozoven.

BRAND24

Pivovar Heineken, který v České republice vyrábí například krušovické pivo, eviduje téměř 100 zavřených restaurací a hospod kvůli EET. „Nicméně je zapotřebí brát v úvahu, že pro provozovny bude kritický první kvartál,“ dodala mluvčí Heinekenu Jana Pikardová. Zavedení EET podle ní ovlivnilo především komfort pro zákazníky, opatření zpomaluje provoz a vyvolává negativní reakce spotřebitelů. Plzeňský Prazdroj hovoří o řádově stovkách zavřených restaurací s tím, že v krátkodobém horizontu se ceny v restauracích zvýšily.

EET byla spuštěna 1. prosince pro restaurace, hospody a ubytovací zařízení. Následně se budou do systému zapojovat až do roku 2018 další obory podnikání. Podle Asociace hotelů a restaurací (AHR) hrozí, že z důvodů zavedení EET a dalších legislativních změn, jako je úplný zákaz kouření, zanikne 15 až 20 procent podniků v pohostinství. Podle Sdružení místních samospráv České republiky mezi starosty obcí zaniklo při spouštění EET na 700 hospod zejména v malých obcích.

Dále čtěte:

Restaurace v Praze si zvykají na EET

V Česku se naostro rozjela evidence tržeb, problémy zatím nejsou

Máte všechno připraveno na EET?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).