Menu Zavřít

MBA může zaměstnavatel uplatnit v základu daně. Které firmy vysílají své zaměstnance?

17. 9. 2018
Autor: European School of Business

Vzdělávání hrazené firmou je benefit, který stále táhne. Jde ruku v ruce s vnímanou potřebou longlife learningu, tedy celoživotního vzdělávání. Firmy zaměstnancům zprostředkovávají jednorázové i dlouhodobé kurzy, sezení s kouči, ale i celoroční vzdělávací programy, např. studium MBA.

MBA může zaměstnavatel uplatnit v základu daně z příjmu jako výdaje na odborný rozvoj zaměstnanců dle ustanovení §24 zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů. Pokud studium souvisí s podnikáním zaměstnavatele, pro zaměstnance je to zároveň příjem, který je osvobozen o daň z příjmu.

Poplatek za studium MBA odpovídá zhruba 14 hodinám koučování

Školné ročních MBA programů se pohybuje okolo 100 000 Kč bez DPH a je zpravidla možné tuto částku hradit ve splátkách. Vzhledem k tomu, že jednodenní kurz u soukromé společnosti zaměřený na manažerské dovednosti stojí přibližně 13 000 Kč bez DPH a např. hodina koučování od zkušeného profesionála vyjde i na 6 000 Kč či více, dává investice do studia MBA vzhledem k získanému vzdělání a objemu rozvoje rozhodně smysl.

„U nás si zájemci o MBA mohou vybrat celkem z devatenácti oborů, mezi kterými je například leadership, bankovnictví, personální řízení a další. Letos jsme otevřeli hned několik nových MBA specializací. Během jednoho roku studenti absolvují základní, specializovaný a volitelný blok. Přičemž prezenční setkání jsou pouze čtyři, o sobotách, a studenti si sami vybírají z velkého množství termínů. Nechceme manažerům na středních a vyšších postech diktovat termíny, chápeme, jak bývají vytížení, a snažíme se proto být maximálně flexibilní. Vedle prezenční výuky je pak podstatnou součástí studia e-learning,“ popisuje průběh studia manažerka vzdělávání na instituci European School of Business & Management Simona Probstová.

 ESBM_Managerka vzdělávání

Pojišťovny, softwarové společnosti i výrobci elektřiny. Do MBA se hlásí kandidáti napříč obory

Mezi referencemi zmiňované vzdělávací instituce ESBM patří např. Skupina ČEZ, Deloitte, Gratex nebo Pojišťovna České spořitelny.

Na stránkách instituce jsou zobrazené reference absolventů MBA studia, z nichž většina už měla vyšší vzdělání, často získaný titul inženýra či magistra, a pro ESBM se rozhodli, aby měli náskok před ostatními, udrželi si konkurenceschopnost a především se dál posunuli a prohloubili své dovednosti.  

Pro zájemce o studium na ESBM, která v roce 2016, 2017 i 2018 získala prestižní certifikát od evropské instituce EABS, je k dispozici také možnost studia MBA na zkoušku. Nejbližší termín prezenční výuky začíná 20. října 2018. Podmínky k přijetí do programů MBA najdete na webu školy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).