Menu Zavřít

Zvolte mě a zůstanete bohatí, vzkázal Trump židovským voličům

11. 12. 2019
Autor: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump pokračuje v kampani za své znovuzvolení v roce 2020. Na proizraelské konferenci se silně vymezil proti zavedení milionářské daně. Zároveň zkritizoval nedostatek lásky k Izraeli ze strany některých Židů.

Americký prezident se snaží přesvědčit voliče židovského původu, že je pro ně lepším kandidátem než jeho rivalové z Demokratické strany. Trump má řadu podporovatelů z řad konzervativních Židů, celkově ale jeho kroky podporuje jen 29 procent Američanů židovského původu. Na konferenci Izraelsko-americké rady se proto silně vymezil proti zavedení milionářských daní, jak je navrhují demokratičtí kandidáti jako Bernie Sanders nebo Elizabeth Warrenová.

Senátorka Warrenová navrhuje daňový balíček, který by tvrdě dopadl na investice nejbohatších Američanů. „Nebudete volit Pocahontas (Trumpova hanlivá přezdívka pro Warrenovou pozn. red.), to vám garantuji,“ řekl podle listu The Washington Post Trump. Prezident posluchače varoval, že pokud volby nevyhraje, bude to těžká rána pro jejich byznys. „I v případě, že mě nemáte rádi, tak budete mými největšími podporovateli,“ řekl prezident.

Souhlasíte se zvláštním zdaněním nejbohatších lidí?

Trump zároveň nešetřil kritikou směrem k těm Židům, kteří podle něj neprojevují dostatečnou náklonnost k Izraeli. Odpovědí mu bylo nadšené skandování posluchačů „další čtyři roky“. Zároveň se bavil představou, že by v úřadu zůstal déle než dvě volební období, tak jak ukládá ústava.


Klinč newyorských starostů: Bloombergova kandidatura rozlítila de Blasia

 Michael Bloomberg (vlevo) a Bill de Blasio


Terčem kritiky se stala také administrativa jeho předchůdce Baracka Obamy. „Nemyslím, že by příliš měli rádi Izrael,“ řekl Trump. „Po osmi letech, kdy naše spojenectví bylo podrýváno a zanedbáváno, je nyní náš vztah silnější než kdy dříve,“ dodal.

Zahraniční politika administrativy Donalda Trumpa je silně proizraelská. Trump se například zasadil o přestěhování ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Tento krok stál americké poplatníky 21 milionů dolarů, což je téměř stonásobek toho, co prezident slíbil. Během projevu také zkritizoval televizní stanici CNN, za údajně zkreslené informování o násilí v ulicích Jeruzaléma, které přesunutí ambasády vyvolalo.

Dále čtěte:

Kdo platil Stormy Daniels? Trump má předložit daňová přiznání z posledních 8 let

Krach, jaký svět neviděl. Trump varuje před propadem trhu, pokud nebude znovu zvolen

Šesti z deseti Američanů se nelíbí, jak Trump vykonává úřad prezidenta

Boj o Bílý dům: Biden drží nejsilnější pozici mezi demokraty, Sanders a Warrenová zaostávají

BRAND24

Bloomberg řeší střet zájmů: jeho agentura nebude psát investigativní články o demokratických rivalech

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).