Menu Zavřít

Zvolení Le Penové v zájmu Ruska? Ekonomicky to skřípe

17. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Vůdkyně francouzské krajní pravice Marine Le Penová se zdá být favoritkou Moskvy v letošních prezidentských volbách ve Francii. Pro ekonomiku Ruska by však její zvolení mohlo být vážnou pohromou, ukazuje analýza agentury Bloomberg.

Francouzská Národní fronta, které Le Penová šéfuje, byla financována ruskými bankami. Le Penové je dopřáváno pozitivního pokrytí ve státních ruských médiích, zatímco jejím protivníkům naopak. To však nutně neznamená, že si Kreml přeje její zvolení, píše Bloomberg. Pokud by totiž politička dostála svému slibu vyvést Francii z eurozóny, následný kolaps evropské jednotné měny by těžce dopadl na ruskou ekonomiku.

Rusko drží 36 procent svých devizových rezerv v eurech. Na to upozornil loni v září i Vladimir Putin, když prohlašoval, že si nepřeje rozpad eurozóny.

Devizové rezervy Ruska (pololetí 2016)
Americké dolary 48 %
Eura 36 %
Ostatní měny 16 %

Zdroj: Bloomberg

V Evropě Rusové investovali desítky miliard eur v odvětvích od telekomunikací po energetiku či služby. Třeba společnost Rosněfť do německého ropného průmyslu investovala asi miliardu eur, Lukoil vlastní ropné rafinérie také přibližně za miliardu eur v Nizozemsku, Itálii, Bulharsku a Rumunsku.

Evropa je také nadále největším obchodním partnerem Ruska. Navzdory tomu, že na Rusko poslední dva roky dopadají hospodářské sankce kvůli konfliktu na Ukrajině, do eurozóny míří více než třetina ruského vývozu. Do Číny to je skoro čtyřikrát méně.

Ruský export zboží (1-11. měsíc 2016)
Eurozóna 90,8 miliardy USD
Čína 24,3 miliardy
Bělorusko 12,8 miliardy
Turecko 12,4 miliardy
Jižní Korea 9,1 miliardy
USA 8,5 miliardy
Zbytek světa 96,2 miliardy

Zdroj: Bloomberg

Rusko je také vysoce závislé na investicích z eurozóny. Přichází odtud 70 procent zahraničních investic, nejvíce z Kypru, Lucemburska a Nizozemska.

Přímé zahraniční investice v Rusku (2010-2016)
Kypr 112,2 miliardy USD
Lucembursko 44,5 miliardy
Nizozemsko 41,5 miliardy
Irsko 30 miliard
Německo 15,1 miliardy
Francie 13 miliard
Eurozóna 271 miliard
Celkem 389 miliard

Zdroj: Bloomberg

Le Penová by se dle průzkumů měla dostat do druhého kola prezidentských voleb. V něm by ji měl porazit nezávislý centrista Emmanuel Macron. Ten se tento týden navezl do Ruska, že se vměšuje do voleb a vytváří falešné zprávy.

Ještě donedávna byl největším favoritem kandidát tradiční pravice François Fillon, tomu však sráží naděje obvinění ze zneužívání státních peněz. Fillon patří mezi zastánce dobrých vztahů s Ruskem.

CONTENT24

Francie bude volit nového prezidenta v dubnu a květnu.

Evropané si přejí silné lídry. Čtěte:

Průzkum: Většina Evropanů chce silné lídry, kteří přinesou změnu

Vůdkyně francouzské Národní Fronty Marine Le Penová

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).