Menu Zavřít

Zvažte ústavní stíhání prezidenta, tvrdí Kroměřížská výzva

1. 11. 2016
Autor: čtk

Poslanci a senátoři by podle zástupců občanské iniciativy Kroměřížská výzva měli využít všechny prostředky, jak dohnat k odpovědnosti čtyři nejvyšší ústavní činitele kvůli podpisu prohlášení o vztazích Česka s Čínou. To podepsali v reakci na schůzku dalajlamy s ministrem kultury Danielem Hermanem. Prohlášení podle iniciativy závažně překročilo ústavní normy a může být i důvodem ke stíhání současného prezidenta republiky Miloše Zemana pro hrubé porušení ústavy.

Premiér Bohuslav Sobotka, předsedové Senátu Milan Štěch (ČSSD) a Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a prezident Zeman v říjnovém prohlášení zdůraznili, že schůzky politiků s dalajlamou by se neměly považovat za výraz změny oficiální politiky Česka k Číně. Vztahy zemí označili za přínosné a užitečné. Prohlášení vydali krátce po setkání Hermana s dalajlamou. Čína schůzky představitelů států s osmdesátiletým nositelem Nobelovy ceny za mír dlouhodobě kritizuje, označuje ho za separatistu.

Porušili dělbu moci

Advokát a signatář Kroměřížské výzvy Jan Kalvoda označil za nejzávažnější prohřešek proti ústavě to, že v prohlášení společně jednali představitelé výkonné a zákonodárné moci. „Došlo k porušení principu dělby moci,“ uvedl. Společné jednání komor Parlamentu je podle něj možné jen v podobě jejich společné schůze, nemohou ale jednat prostřednictvím společného prohlášení.

Přečtěte si, kdo další se kvůli prohlášení bouří:

Zveřejněte závazky k Číně, vyzývají vládu Starostové

Petr Gazdík

Sněmovna i Senát by měly podle iniciativy zvážit také možnost ústavního stíhání prezidenta. „Vyzýváme Senát, aby se touto záležitostí řádně zabýval, my mu chceme přispět argumenty, které pro tuto možnost svědčí,“ uvedl mluvčí iniciativy Václav Němec. Projednání kritizovaného prohlášení v horní komoře požadují někteří senátoři, o svolání mimořádné schůze Sněmovny se stejným tématem by se mohli pokusit poslanci pravicové opozice.

Hlavní cíl iniciativy Kroměřížská výzva je podle ní vyvolat a vést celospolečenskou veřejnou debatu o úřadu prezidenta a hodnotách, které by měl ztělesňovat. Iniciativa rovněž zaujímá postoje k politickým otázkám, které mají vztah k funkci prezidenta.


O aféře kolem prohlášení čtyř ústavních činitelů čtěte více:

Chovanec: Hrad by měl kauzu Brady vysvětlit. Gazdík se opřel do Zemanova týmu

BRAND24

Kdo říká pravdu? Schůzka s dalajlamou vyvolala přestřelku mezi ministry

Zástupci STAN chtějí v Senátu řešit pročínské prohlášení


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).