Menu Zavřít

Ztíží se cesta přes Brenner? Vídeň zvažuje kontroly na hranicích s Itálií

8. 4. 2016
Autor: čtk/AP

Rakousko by v případě většího tlaku migrantů směřujících na jeho území z Itálie nejspíše zavedlo přísnější kontroly na hranicích, aby proud uprchlíků zpomalilo nebo úplně zastavilo. Po jednání se svým italským kolegou Angelinem Alfanem to v Římě řekla rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová. Oba se také shodli na nutnosti vzniku společné evropské pobřežní a pohraniční stráže, která by měla pomáhat s ostrahou vnější hranice EU.

Miklová-Leitnerová sice zdůraznila, že zpřísnění hraničních kontrol zatím není na pořadu dne a že obě strany budou dělat maximum pro to, aby k němu nedošlo, Vídeň je ale podle ní odhodlaná začít hranice lépe chránit, pokud by Itálie nedokázala uprchlíky udržet na svém území.

„Uděláme vše pro to, abychom zachovali volnost cestování přes Brenner. Ale k tomu jsou zapotřebí mnohá opatření. Italská vláda se musí mimo jiné postarat o to, aby byli všichni migranti bez výjimky registrováni v příslušných centrech a byli v jejich blízkosti ubytováni. Musíme vyslat signál, že uprchlíci si nemohou vybírat, kde se nechají registrovat,“ řekla ministryně.

Spolupráce s Libyí

S ministrem Alfanem se také shodla na nutnosti spolupráce se severoafrickými zeměmi, zejména s Libyí, odkud do Itálie připlouvá většina migrantů. „Ohledně Libye by mohla být dobrým modelem dohoda Evropské unie a Turecka,“ uvedla Miklová-Leitnerová.

Oba šéfové resortů vnitra také řekli, že je nutností, aby v Evropě začal bezproblémově fungovat systém přerozdělování uprchlíků. „Členské státy EU musí splnit své sliby a přijímat uprchlíky. Dobře fungující azylový systém musí jít ruku v ruce s efektivní návratovou politikou,“ dodala.

Úprava azylové politiky

EU se loni shodla na tom, že země osmadvacítky si v rámci systému přerozdělování uprchlíků mezi sebe dobrovolně rozdělí několik desítek tisíc migrantů. S povinnými kvótami řada států včetně Česka nesouhlasila.

Tento týden Evropská komise představila svůj návrh na úpravu azylové politiky. V mírnější úpravě by byl stávající dublinský systém doplněn o trvalý mechanismus, který by zemi v potížích ulehčil. Druhou variantou by bylo nahrazení stávajícího systému, kdy azylovou žádost řeší první země, ve které se uprchlík dostal na území EU. Místo toho by byli migranti rovnou přerozdělováni po všech zemích unie. Čeští politici obratem návrhy odmítli.


Čtěte také:

Bavorsko přichází kvůli kontrolám na hranicích až o miliardu eur ročně

BRAND24

Německo zřejmě v květnu ukončí kontroly na hranici s Rakouskem

Rakousko plánuje rozšíření hraničních kontrol, pomůže také Bulharsku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).