Menu Zavřít

Zimbabwe schází peníze, v zemi se bude platit dluhopisy

5. 5. 2016
Autor: čtk/ap

Kvůli nedostatku bankovek amerického dolaru bude Zimbabwe jako paralelní měnu používat dluhopisy, jejichž hodnota bude v amerických dolarech a bude je vydávat centrální banka. Zimbabwská centrální banka rovněž omezila výběry hotovosti na nejvýše tisíc dolarů za den, aby podpořila používání elektronických plateb, a omezila dovoz.

Zimbabwe se již několik let potýká s obrovskou inflací, tzv. hyperinflací. V roce 2009 proto opustila svou měnu a využívá zahraniční měny, hlavně americký dolar, ale také britskou libru či čínský jüan. Centrální banka však nemůže tyto měny tisknout. Od března bojuje země s nedostatkem bankovek.

Guvernér centrální banky John Mangudya přiznal, že nedostatek hotovosti zřejmě způsobil pokles příjmů z vývozu kvůli nízkým cenám surovin a suchu, které mělo negativní dopad na zemědělskou úrodu a výrobu elektřiny z vodních elektráren, a růst dovozu. To vše zvýšilo poptávku po americkém dolaru. Nedostatek hotovosti je další pohromou pro zemi, která se snaží oživit ekonomiku po dlouhém období kolapsu, který začal v roce 2000.

Podívejte se, v jaké situaci se nachází české dluhopisy:

Státní dluh vzrostl o 22 miliard. Příznivá doba, tvrdí Babiš

Andrej Babiš

Centrální banka kvůli nedostatku hotovosti bude v příštích dvou měsících vydávat dluhové úpisy v hodnotě dva, pět, deset a 20 dolarů, které nahradí bankovky. V zemi již podobné dluhové úpisy fungují pro americké mince, kterých je také nedostatek. Vláda a centrální banka však prohlásily, že zatím nehodlají obnovit vlastní měnu, protože ekonomika na to není stále připravena.

Zimbabwe také nově výrazně omezí dovoz. Prioritou budou suroviny, stroje, pohonné hmoty, základní potraviny a produkty pro zdravotní péči. Dovozci tohoto zboží budou přednostně dostávat hotovost od bank. Omezí se také výplaty dividend cizincům, napsaly agentury DPA a Reuters.


Čtěte dále:

BRAND24

Argentina se vrací na dluhopisové trhy. Vydá bondy až za 15 miliard dolarů

Miliardář Zach chce vydat dluhopisy až za 400 milionů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).