Menu Zavřít

Zemanovi důvěřuje polovina lidí, vládě pak o 5 procent méně, ukázal průzkum

3. 4. 2020
Autor: čtk

Prezidentovi Miloši Zemanovi na začátku března důvěřovala polovina Čechů, vládě pak 45 procent lidí. Nejlépe si z ústavních institucí tradičně vedli starostové a obecní zastupitelstva. Naopak nejnižší důvěru občanů měla Poslanecké sněmovna. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který se uskutečnil ještě před vyhlášením nouzového stavu.

Důvěra v prezidenta od únorového průzkumu klesla o jeden procentní bod, vláda si naopak o dva procentní body polepšila. Senátu důvěřovalo na začátku března 36 procent veřejnosti, což byl meziměsíční pokles o dva procentní body. Sněmovna si pohoršila o tři procentní body na 34 procent.

Starostům důvěřovalo 65 procent dotázaných, obecním zastupitelstvům pak 64 procent. V obou případech to byl pokles o jeden procentní bod. Hejtmani si polepšili o čtyři procentní body na 45 procent, důvěra v krajská zastupitelstva vzrostla o dva procentní body na 48 procent. Změny do tří procentních bodů jsou považovány za možnou statistickou chybu, uvedlo CVVM.

Politická situace v zemi se zhoršila

Hodnocení politické situace se od února mírně zhoršilo. Spokojeno s ní bylo 21 procent Čechů, což byl pokles o čtyři procentní body. Dvě pětiny lidí volily odpověď "ani spokojen, ani nespokojen" a 36 procent dotázaných uvedlo, že je s politickou situací v ČR nespokojeno.

"Podrobnější analýza ukázala, že spokojenost s politickou situací roste se zlepšujícím se hodnocením životní úrovně vlastní domácnosti, se zlepšujícím se hodnocením ekonomické situace v ČR a s rostoucí spokojeností se svým životem celkově," uvedli statistici. Spokojenější jsou voliči ANO, ti, kdo důvěřují všem zkoumaným institucím a dotázaní, kteří se "spíše zajímají" o politiku.

BRAND24

Důvěřujete českému prezidentovi Miloši Zemanovi?

Průzkum se uskutečnil od 29. února do 11. března a zúčastnilo se ho 1012 lidí. Nouzový stav kvůli šíření koronaviru vláda vyhlásila 12. března, kdy počet případů nákazy v Česku překročil stovku. První případy se v Česku objevily 1. března.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).