Menu Zavřít

Zemanovci chtějí do voleb s Okamurou, ten to odmítá

11. 2. 2017
Autor: ČTK

Strana práv občanů (SPO) by chtěla kandidovat do sněmovních voleb společně s hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Na dnešním volebním sjezdu SPO to řekl předseda Jan Veleba. Pravděpodobnost domluvy ale označil za menší než větší. Se spoluprací s SPD souhlasí i čestný předseda strany prezident Miloš Zeman. SPD chce jít ale do voleb sama, řekl dnes Okamura.

Sjezd strany, kterou Zeman spoluzakládal, si dnes zvolilo nové vedení. Funkci po poledni obhájil Veleba, který neměl protikandidáta. Strana obnovila pozici prvního místopředsedy strany, obsadil ji dosavadní řadový místopředseda Marian Keremidský. Dalšími místopředsedy se stali poradce Zemana Martin Nejedlý, šéf SPO v Ústeckém kraji Petr Šmíd a předseda stranické buňky v Moravskoslezském kraji Karel Sládeček.

Veleba v projevu před spolustraníky řekl, že dnešní sjezd považuje za velice důležitý kvůli okolnostem, za kterých se koná, a to mimo jiné kvůli podzimním sněmovním volbám a blížícím se prezidentským volbám. Předpokládá, že Zeman se pokusí svou funkci obhájit a SPO by mu v tom měla pomoct. Zeman chce své rozhodnutí oznámit za měsíc.

Veleba řekl, že názor jeho, předsednictva i Zemana ohledně sněmovních voleb je jasný, a to aby strana kandidovala společně s SPD. S ní již spolupracovala při podzimních krajských volbách.

Prezident delegátům poradil, aby ve spolupráci pokračovali i ve sněmovních volbách, protože obě strany spojuje blízký program. Odmítl koalici, která by znamenala nutnost překonat desetiprocentní hranici. Navrhl, aby byla vytvořena společná kandidátka SPD s podporou SPO, i když to označil za obcházení volebního systému. V takovém případě totiž překonání desetiprocentní hranice není nutné. Spolupráce by podle Zemana ale musela být rovnoprávná. Pokud se straně s hnutím Okamury nepodaří na důstojných podmínkách domluvit, má podle Zemana kandidovat samostatně.


Přečtěte si o nově vzniklé koalici:

STAN se deseti procent nebojí. Koalice s lidovci dostala zelenou

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík informuje o tom, že hnutí starostů kývlo na nabídku lidovců utvořit pro sněmovní volby dvojkoalici.

Veleba připustil, že pravděpodobnost dohody s SPD je spíše „menší než větší“. Pokud se jim shodu nepodaří najít, půjdou s největší pravděpodobností do voleb sami. Jasno o dalším postupu chce mít v březnu. Nabídku spolupráce SPD ke konci zasedání schválili i delegáti sjezdu.

Okamura dnes řekl, že stranická konference již rozhodla o samostatné kandidatuře. Nic však podle něj nebrání tomu, aby jednotlivé kraje na své kandidátky nominovaly mimostranické osobnosti. Vyloučil ale, že by mohly obě strany vytvořit kandidátku formou takzvaného zipu, jak navrhl Zeman. Reálné také podle něj není, aby SPD kandidovala s podporou SPO, protože by kvůli tomu musela být svolána stranická konference.

Poznamenal, že SPO má oproti SPD velmi nízké preference a nenabízí ani silnou osobnost. Za obrovskou výhodu naopak označil Zemana jako čestného předsedu. Dodal, že zatím z krajů nezaznamenal žádný návrh na začlenění nestraníků na kandidátní listiny. Podobné spolupráci s osobnostmi i z jiných stran se ale podle Okamury SPD nebrání.

BRAND24

Veleba při úvodním proslovu před delegáty řekl, že by program strany měl stát na dvou pilířích. Prvním z nich mají být české kořeny, druhým základní práva občanů.

Čtěte dále:

Průzkumu vládne Babiš. TOP 09 by se nedostala do Sněmovny

ODS našla partnera do sněmovních voleb. Finišuje dohodu se Soukromníky

Předseda ODS Petr Fiala na 25. kongresu strany

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).