Menu Zavřít

Zeman: Za Bakaly se z NWR vytunelovalo až 150 miliard

25. 5. 2016
Autor: Anna Vacková, E15

Celkový objem vytunelovaných peněz ve společnosti NWR za doby "panství" podnikatele Zdeňka Bakaly je 100 až 150 miliard korun. Na Žofínském fóru to dnes řekl prezident Miloš Zeman. Odkázal při tom na informace ze zdrojů, "které mají povinnost informovat".

Zeman zároveň řekl, že pokud se prokáže, a on předpokládá, že se to prokáže, že se Bakala dopustil tunelování, může mu hrozit nejen ztráta svobody, ale i propadnutí majetku. Prezident při tom poznamenal, že by to byla významná finanční injekce pro státní rozpočet.

Vztahy mezi Zemanem a Bakalou jsou dlouhodobě napjaté. Minulý týden prezident řekl, Bakalu „patří zavřít“. Dříve ho také přirovnal k Viktoru Koženému.

Bakala do letošního února spoluvlastnil společnost New World Resources (NWR), majitele černouhelné firmy OKD, která dluží přes 17 miliard korun a počátkem května podala na sebe insolvenční návrh. Firma nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje ani hodnoty sedmi miliard korun. Krajský soud v Ostravě ji následně poslal do úpadku. Do insolvenčního řízení se zatím přihlásilo se svými pohledávkami přes 60 věřitelů, kteří po OKD chtějí dohromady přes deset miliard korun.

Podle Zemana si Bakala v NWR přišel na „slušné kapesné“. Čtěte:

Zeman: Bakala je nový Viktor Kožený. Na OKD vydělal sto miliard

Zdeněk Bakala

OKD zůstává v provozu, v dolech se dál těží uhlí. Firma má nyní zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.

NWR loni meziročně prohloubila ztrátu zhruba na šest miliard korun z 567 milionů korun o rok dříve. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého zadlužení firmy.

Do ČNB má nakročeno Dědek

V Žofíně Zeman také oznámil jméno dalšího kandidáta do bankovní rady ČNB. Na jaře 2017 chce jmenovat Oldřicha Dědka, vládního zmocněnce pro zavedení eura v České republice. Příští rok v únoru vyprší šestileté angažmá v bankovní radě Pavlu Řežábkovi a Lubomíru Lízalovi.

Dědek byl již od února 1999 do února 2005 viceguvernérem ČNB. Podle zákona o ČNB tak může být jmenován ještě na jedno šestileté období. Zákon totiž neupravuje, že musí být člen bankovní rady ve funkci dvě období za sebou. Národním koordinátorem zavedení eura se Dědek stal v březnu 2007.


Čtěte dále:

Zeman zřejmě Nejedlého nevyhodí, Lukoil zaplatil pokutu

BRAND24

Zeman: ČT je hlásnou troubou TOP 09, měla by být státní

Zeman vetoval školský zákon, i kvůli inkluzi

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).