Menu Zavřít

Zeman vetoval nižší DPH pro noviny a časopisy

20. 12. 2016
Autor: Tomáš Novák

Prezident Miloš Zeman vetoval novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která přeřazuje noviny a časopisy do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty z nynější sazby 15 procent.

„Pan prezident se ztotožnil s negativním stanoviskem vlády České republiky k tomuto zákonu. Domnívá se, že není jediný důvod pro daňové zvýhodnění této komodity, snad kromě lobbistických tlaků vydavatelů těchto periodik. Schválený návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok, který pan prezident podepsal v pondělí, přitom s rozpočtovými dopady tohoto zákona vůbec nepočítal,“ prohlásil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Když vláda loni tento návrh posuzovala, uvedla v záporném stanovisku mimo jiné to, že by měl asi půlmiliardový dopad a není v souladu s cíli vlády v oblasti daní. Kabinet také zpochybňoval tvrzení, že nižší daň povede ke zvýšení prodejů.

Sněmovna schválila tento návrh ve zrychleném režimu už v prvním čtení a hlasovalo pro to 101 poslanců napříč stranami. „Tu novelu jasnou většinou napříč politickým spektrem podpořila jak dolní, tak horní komora,“ řekl spolupředkladatel návrhu a poslanec KSČM Jiří Dolejš. „Legislativní problém v tom nevidím a pokud pan prezident má jaksi, řekněme, vyšší laťku, pokud jde o řešení daňových norem, tak samozřejmě by neměl být obětí tento zákon, který je velmi parciální,“ dodal. Klub KSČM bude normu podporovat a Dolejš doufá v to, že Sněmovna svůj názor při hlasování o vetované novele nezmění.

Zeman už tento týden jeden zákon vetoval. Čtěte více:

Zeman vetoval "lex Babiš", je připraven obrátit se na Ústavní soud

 Prezident České republiky Miloš Zeman

Předlohu už dřív přivítala Unie vydavatelů. Snížení sazby podle ní bude velkým přínosem pro ekonomickou situaci odvětví vydávání periodického tisku, protože umožní vydavatelům investovat ušetřené peníze do kvalitnějšího a rozmanitějšího obsahu a technologických zlepšení.

Druhá snížená sazba DPH deset procent se nyní vztahuje na knihy, kojeneckou výživu, léky pro lidi i zvířata a také na zvláštní výživu pro lidi s celiakií a fenylketonurií.


Čtěte také:

BRAND24

Noviny a časopisy mohou zlevnit, sněmovna jim schválila nižší DPH

Češi loni za knihy utratili 7,5 miliardy. Trh s e-knihami roste


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).