Menu Zavřít

Zeman trvá na svém, Pocheho jako ministra nechce

22. 6. 2018
Autor: Redakce

Prezident Miloš Zeman doporučil europoslanci Miroslavu Pochemu (ČSSD), aby kvůli svým postojům k migraci a nařčením z korupce neusiloval o funkci ministra zahraničí ve vznikající menšinové vládě ANO a ČSSD. Po schůze obou politiků na zámku v Lánech o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Poche se k debatě s prezidentem zatím nevyjádřil. Už minulý týden avizoval, že do Lán zamíří tak, jako by se šel představit nový ministr.

Prezident podle Ovčáčka seznámil Pocheho s výhradami k jeho nominaci, z nichž nejdůležitější byly podle mluvčího dvě. „Prezident republiky zastává názor, že členem protimigrační vlády nemůže být podporovatel migrace, a že členem protikorupční vlády nemůže být ten, kdo je obviňován z korupce,“ sdělil Ovčáček.

„Z těchto a jiných důvodů prezident republiky doporučil Miroslavu Pochemu, aby neaspiroval na funkci ministra zahraničních věcí, a aby tak umožnil vznik stabilní vlády s důvěrou Poslanecké sněmovny,“ dodal. Zeman už dříve uvedl, že Poche zpochybňuje odmítání migračních kvót a proizraelskou politiku.

Po Pochem prezident přijme v Lánech předsedu ČSSD a stranického kandidáta na ministra vnitra Jana Hamáčka. V rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes Zeman uvedl, že by souhlasil s tím, aby funkce ministra zahraničí zůstala zatím neobsazená a úřad by dočasně vedl právě Hamáček. Poche zřejmě bude schůzku s prezidentem komentovat až společně s předsedou sociální demokracie.

BRAND24

Proti nominantovi sociálních demokratů na ministra zahraničí se o víkendu ostře vymezili komunisté, kteří mají menšinovou vládu ANO a ČSSD ve Sněmovně tolerovat. Předseda KSČM Vojtěch Filip mu vyčítal, že spolu s dalšími českými europoslanci hlasoval pro rezoluci, v níž Evropský parlament vyzval v květnu 2017 státy k dodržování kvót na přerozdělování migrantů. Poche ale hlasoval proti usnesení.

Nyní šéf komunistů upozorňuje podobně jako Zeman na případ z roku 2010, kdy se Poche musel vzdát stranických funkcí kvůli skrytému financování ČSSD. Straně dal peníze přes několik členů, kteří několikasettisícový dar vykázali jako členské příspěvky. Svůj krok zdůvodňoval tím, že tak chtěl zajistit, aby strana nemusela platit z peněz daň.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).