Menu Zavřít

Zeman špatně reprezentuje zemi a nedbá na důstojnost úřadu, vyplývá z průzkumu

17. 2. 2020
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman je podle většiny Čechů v kontaktu s občany a zná jejich problémy, plní také funkce, které mu svěřuje ústava. Většina lidí se ale domnívá, že špatně dbá o důstojnost prezidentského úřadu, negativní hodnocení převažuje i u toho, jak Zeman reprezentuje zemi v zahraničí. Vyplývá to z lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Proti loňsku se mírně zhoršilo vnímání toho, jak prezident reprezentuje Česko navenek.

O tom, že je Zeman v kontaktu s občany a zná jejich problémy, je přesvědčeno 59 procent dotázaných. Pozitivně hodnotí naplňování ústavních funkcí 55 procent lidí. Kladná hodnocení převažují i u toho, jak prezident ovlivňuje vnitropolitický život - Zemana v této oblasti podporuje 49 procent lidí, opačný názor má 43 procent.

Nejhůř lidé hodnotí to, nakolik dbá Zeman o vážnost a důstojnost prezidentského úřadu. Negativně to vnímá 56 procent lidí, kladně prezidenta hodnotí 41 procent. Podle 51 procent dotázaných Zeman také špatně reprezentuje Česko v zahraničí. Polovina dotázaných negativně hodnotí i to, jak Zeman funguje jako autorita u veřejnosti, opačný názor má 43 procent lidí.

Nejlépe vnímají Zemana lidé nad 60 let

V názorech na prezidenta jsou podle CVVM velké rozdíly v jednotlivých věkových skupinách obyvatel. Hodnocení prezidenta se ve všech zkoumaných oblastech zlepšuje s rostoucím věkem dotazovaných. Nejkritičtěji Zemana vnímají lidé do 29 let, nejlépe lidé starší 60 let.

"Z perspektivy celého období výkonu jeho funkce je možné konstatovat, že nejhorší průměrné hodnocení ve výše uvedených kritériích měl současný prezident v prvních dvou letech 2014 a 2015, kdy se průměr kladného hodnocení pohyboval na úrovni přibližně dvou pětin. Nejlépe Miloše Zemana česká veřejnost hodnotila v roce 2016," uvedlo CVVM v tiskové zprávě.

Zdroj: CVVM

V porovnání s předchozími prezidenty Václavem Havlem a Václavem Klausem hodnotí lidé výrazně lépe to, nakolik je Zeman v kontaktu s běžnými občany. Havel byl nejlépe hodnocen v tom, jak reprezentuje Česko v zahraničí, u Klause lidé oceňovali, jak dbá na vážnost prezidentského úřadu.

BRAND24

Průzkum se uskutečnil od 11. do 22. ledna a zúčastnilo se ho 1082 českých občanů starších 15 let.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).