Menu Zavřít

Zeman se na Hradě setkal s Trumpovou. Mluvili o postu velvyslance

21. 6. 2017
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman se dnes na Pražském hradě setkal s podnikatelkou Ivanou Trumpovou. Při krátkém neplánovaném setkání se bavili o tom, že by Trumpová byla skvělou kandidátkou na místo velvyslankyně USA v Česku. Bývalá manželka amerického prezidenta Donalda Trumpa je v Praze od pondělí, přijela převzít titul Ambasador České republiky, který uděluje Společnost CZECH TOP 100.

„Obsah rozhovoru nebudu nyní komentovat, prozradit mohu pouze to, že pan prezident tematicky navázal na telefonický rozhovor s paní Trumpovou,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Telefonát, na nějž mluvčí odkazoval, se odehrál loni v listopadu. Zeman tehdy Trumpové poděkoval za odvahu, kterou projevila, když vyjádřila přání stát se americkou velvyslankyní v České republice.

Ovčáček potvrdil, že otázka obsazení místa šéfa americké ambasády v Praze byla předmětem debaty. Na dotaz, zda o schůzku požádala sama Trumpová, nebo se uskutečnila na přání prezidenta, mluvčí neodpověděl. Uvedl však, že setkání bylo neplánované a odehrálo se v Zemanově pracovně.

Dnes večer Trumpová společně se zpěvákem Karlem Gottem, fyzioterapeutem Pavlem Kolářem a sportovním manažerem Miroslavem Černoškem převezme cenu Ambasador České republiky. Společnost CZECH TOP 100 ji věnuje osobnostem, které se svými profesními úspěchy zasloužily o věhlas země. Zlínská rodačka Trumpová se do čtveřice dostala díky svým podnikatelským úspěchům.

BRAND24

Česká média před časem informovala o tom, že místo amerického velvyslance v Praze by mohl obsadit podnikatel a člen republikánské strany Steve King. Oficiální informace o obsazení velvyslaneckých míst by se podle diplomatických zvyklostí měly zveřejňovat až ve chvíli, kdy dotyčnou osobnost potvrdí obě strany. Předčasné prozrazování jmen ambasadorů v minulosti kritizoval například ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Dále čtěte:

Královna Alžběta II. přijala českého prezidenta. Zeman mluvil o Češích po brexitu

Dluh Kazachstánu vůči Česku bude řešit komise, dohodl Zeman


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).