Menu Zavřít

Zeman přijme demisi vlády ve středu, dva dny před druhým kolem voleb

18. 1. 2018
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman přijme demisi menšinové vlády ANO ve středu 24. ledna. Telefonicky se na tom dnes domluvil s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

„Pan prezident dnes dopoledne telefonicky hovořil s panem premiérem a naplánovali společně, že k předání demise vlády a k pověření kabinetu vykonávat svou funkci do jmenování vlády nové dojde ve středu 24. ledna,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Babišova menšinová vláda schválila demisi ve středu pět týdnů po jmenování. Reagovala tak na úterní hlasování Sněmovny, ve kterém nedostala důvěru, když ji podpořili pouze poslanci vládního hnutí.


Čtěte komentář Pavla Párala:

Chudák zrůda

 Páral


Hrad původně oznámil, že demisi Zeman přijme do konce tohoto pracovního týdne, brzké přijetí předpokládali i zástupci vlády. Ovčáček později vyjádření změnil, nepodařilo se podle něj najít v Zemanově programu volný čas. Uvedl také, že se Zeman v Lánech chystá na volební duel s protikandidátem Jiřím Drahošem. Ovčáček ve středu uvedl, že se prezident s Babišem osobně sejde.

BRAND24

Očekává se, že prezident Babiše pověří i skládáním nového kabinetu. Jeho další jmenování však před týdnem podmínil tím, že Babiš bude mít ve Sněmovně zaručených 101 hlasů, tedy dostatečnou většinu pro získání důvěry. Na domluvu chce nechat stranám více času. Za dobré východisko pro jednání s politickými stranami označil Zeman programové prohlášení současného kabinetu. Do jmenování nové vlády bude funkci vykonávat současný kabinet v demisi.

Přečtěte si také:

Imunitní výbor doporučil Sněmovně vydat Babiše a Faltýnka ke stíhání

Piráti mají pochybnosti kolem vzniku Agrofertu. Já ho vymyslel, brání se Babiš

Ministerstvo zřejmě vyjme Čapí hnízdo z financování EU, stanovisku ROP navzdory

„Stop imigrantům a Drahošovi“. Zemanovi přátelé útočí na soupeře inzerátem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).