Menu Zavřít

Zeman Petříčka jmenuje ministrem, prý to slíbil Hamáčkovi

23. 9. 2018
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman údajně ve středu slíbil předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi, že s nominací sociálního demokrata Tomáše Petříčka na ministra zahraničí nebude dělat problémy. Uvedl to dnes předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček potvrdil, že se Zeman a Hamáček ve středu krátce sešli. Chvojkova slova nepotvrdil ani nevyvrátil, označil je za politicky nevhodná, neseriózní a neprofesionální.

„Já jsem dostal informaci od pana předsedy Hamáčka, že ve středu mluvil s panem prezidentem Zemanem a že mu údajně přislíbil, že žádné problémy nebudou,“ řekl Chvojka v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

„Je krajně politicky nevhodné, neseriózní a neprofesionální, pokud pan Chvojka veřejně - navíc v televizi - interpretuje krátké setkání mimo jednání vlády, u kterého vůbec nebyl přítomen,“ uvedl k tomu prezidentův mluvčí. Poznamenal, že Zeman si chce nejprve promluvit s premiérem Andrejem Babišem (ANO), což se stane v úterý 2. října večer v Lánech, a pak se sejde s kandidátem.

Zeman po středečním jednání vlády novinářům řekl, že se s dosavadním náměstkem ministra zahraničí Petříčkem sejde, pokud mu ho premiér přivede. Prezident také řekl, že se na středečním zasedání vlády o nominaci Petříčka, byť byl na jednání přítomen, nemluvilo.


Petříček před volbami do Europarlementu v roce 2014 daroval ČSSD 310 tisíc korun. Přečtěte si více:

Dělníci zákulisí. Kdo pracuje na volebním úspěchu stran?

 Miroslav Poche z ČSSD (foto archiv Eura)


Petříčkovu nominaci dnes v České televizi kritizovala opozice. Podle předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska je zvykem, že ministrem zahraničí je respektovaná osobnost a česká zahraniční politika je „diskoordinovaná“. Podle předsedy poslanců STAN Jana Farského bude v zahraniční politice zřejmě pokračovat dvojvládí Zemana a Babiše. „Jejich výstupy jsou dost zoufalé,“ uvedl Farský.

Sociální demokraté původně navrhovali na šéfa diplomacie svého europoslance Miroslava Pocheho. Zeman ho ale odmítl, nepodporoval ho podle Chvojky ani Babiš. Zeman to zdůvodnil mimo jiné Pocheho postojem k migraci. Vedení ministerstva zahraničí dočasně převzal Hamáček. Petříček byl v minulosti Pocheho asistentem v Evropském parlamentu.

Chvojka nepotvrdil informaci, že by se Poche mohl stát Petříčkovým náměstkem poté, co by se necelý rok před evropskými volbami vzdal mandátu europoslance. „Nevím o tom,“ řekl.

Čtěte komentář: Díky, Poche

 Weikert

BRAND24

Přečtěte si základní informace k blížícím se volbám:

Senátní volby 2018. Jak, kdy a kde se letos volí

Komunální volby se blíží. Vše, co potřebujete vědět

Kde si zvolíte své zastupitele: volební místnosti pro komunální volby

Komunální volby 2018: kdy a jak se volí?

 Prvorepubliková urna v krušnohorské Přebuzi

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).