Menu Zavřít

Zeman lhal o exporadci Šarapatkovi. Stát se za něj musí omluvit, rozhodl soud

24. 5. 2019
Autor: čtk

Stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňkovi Šarapatkovi, rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1. Zeman v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale z úřadu vlády v době, kdy ji Zeman vedl, odešel po dohodě. Za prezidentova slova se má omluvit ministerstvo financí, hlavu státu totiž žalovat nelze. Podle hradního právníka Marka Nepsaly soud postupoval formalisticky.

„Prezident uvedl, že pana Šarapatku vyhodil. Nevyjadřoval se o konkrétním pracovněprávním úkonu, ale o tom, že s tím člověkem nechce spolupracovat, forma onoho úkonu je potom sekundární,“ popsal Nespala pohled Hradu. Doplnil, že se musí se seznámit s odůvodněním rozsudku a pak bude intervenovat, aby odvolání bylo podáno a rozsudek byl revidován.

Ministerstvo financí má podle rozhodnutí soudu zaslat Šarapatkovi doporučený dopis s omluvou za Zemanův dehonestující výrok do sedmi dnů od právní moci rozsudku, napsal web iDnes.cz. Právní zástupkyně ministerstva řekla, že o odvolání se nejprve poradí s prezidentovým advokátem. Mluvčí ministerstva Jakub Vintrlík potvrdil, že ministerstvu byla dnešním rozsudkem uložena povinnost omluvit se žalobci za Zemanův výrok. „Samotné rozhodnutí soudu však bude moci ministerstvo podrobněji komentovat teprve poté, co mu bude doručeno písemné vyhotovení rozsudku,“ doplnil.

„Pana prezidenta se spor netýká, nebyl účastníkem sporu a nejedná se o jeho omluvu. Rozsudek není pravomocný, předpokládáme, že se ministerstvo financí odvolá,“ uvedl Ovčáček.


Čisté ruce, Bamberg, Hitler gentleman aneb Všechny Zemanovy virózy


Zeman o Šarapatkovi mluvil v televizi Barrandov v listopadu 2017. „Zdeněk Šarapatka je člověk, který kdysi pracoval, teď nevím, jestli v Lidovém domě než (na) úřadu vlády, už je to hrozně dávno, ale vím, že jsem ho vyhodil pro neschopnost,“ řekl tehdy. Šarapatka ale podle žaloby v říjnu 2010 poslal vedoucímu úřadu vlády výpověď a později s úřadem uzavřel dohodu o rozvázání pracovního poměru. Příslušné dokumenty předložil jeho právník soudu jako důkaz.

„Není to poprvé, co pan prezident lhal. Lže tradičně, je otázka, zda to je s ohledem na jeho zdravotní stav, nebo je to lež vědomá. Tento výrok potom žil svým životem, objevil se v dalších médiích,“ řekl serveru Šarapatka. Doplnil, že žalobou se domáhá omluvy, finanční odškodnění nechce.

BRAND24

Šarapatka byl poradcem tehdejšího premiéra Zemana v době takzvané kauzy Olovo, kdy v okruhu Zemanových poradců vznikl dokument s plánem diskreditační kampaně proti tehdejší místopředsedkyni Sněmovny Petře Buzkové (ČSSD). Výpověď podle žaloby Šarapatka zdůvodnil ztrátou důvěry v čestnost, statečnost, pravdomluvnost a otevřený postoj tehdejšího premiéra ve vztahu ke kauze Olovo.

Dále čtěte:

Zeman: Za Putinova agenta mě označují naprostí idioti

Zeman vystoupil na ruské ambasádě. Varoval před terorismem

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).