Menu Zavřít

Zeman kritizuje ministra Petříčka za kontakty s Pochem

21. 5. 2020
Autor: čtk

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) podle prezidenta Miloše Zemana nedodržel slovo a nepřerušil kontakty s Miroslavem Pochem, jehož kandidaturu do čela české diplomacie prezident před dvěma lety odmítl. Zeman to řekl v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes (MfD). Prezident kritizoval také nedávné vyjádření šéfa KSČM a místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Filipa o roli československých legionářů v Rusku.

Petříček podle Zemana udržuje s bývalým sociálnědemokratickým europoslancem Pochem ustavičný kontakt. "O kterém mě sám ujistil, že bude přerušen, ale slovo nedodržel," prohlásil prezident. Jako důkaz uvedl nedávnou nehodu taxíku, kterým jel Petříček v noci ze setkání s Pochem a dalšími sociálními demokraty. "Víte, když si někdo bere místo služebního auta a řidiče taxík, tak chce něco utajit. A já nemám utajování rád," řekl Zeman. Dodal, že kdyby byl on premiérem, dával by přednost jiným kandidátům.

Zeman v květnu 2018 řekl, že nebude akceptovat nominaci tehdy ještě europoslance Pocheho na post ministra zahraničí. Zdůvodnil to jeho postoji k migraci, vztahu k Izraeli či působení v pražské komunální politice. Prezidentovi ale mohl podle některých médií vadit fakt, že Poche před prezidentskými volbami podpořil jeho protikandidáta Jiřího Drahoše. Spor o jmenování Pocheho vyvolal před dvěma lety krizi uvnitř vládní koalice. Do čela resortu Zeman nakonec v říjnu 2018 jmenoval Petříčka.

Zeman v MfD rovněž kritizoval nedávné vyjádřené předsedy KSČM Filipa o roli československých legionářů pro ruský armádní deník Krasnaja zvezda. Filip v rozhovoru mimo jiné pochválil ruskou vládu za to, že nenutí místní úřady v Rusku ke svolení se stavbou pomníků československým legionářům padlým v boji s ruskými bolševiky.

Neúcta k k československým legionářům je podle Zemana hrubá politická chyba. "Já jsem o tom ostatně v Rusku kdysi jednal a bylo mi přislíbeno, že v takových místech, jako je třeba Samara a další, budou památníky obnoveny, respektive zřízeny," uvedl prezident.

BRAND24

Filipova slova v úterý kritizoval i Petříček, který je označil za nekorektní. Řešit by je podle ministra měla Sněmovna a šéf komunistů by se za ně měl omluvit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).