Menu Zavřít

Zeman jmenuje podruhé Babiše premiérem 6. června

31. 5. 2018
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman jmenuje předsedu ANO Andreje Babiše podruhé premiérem ve středu 6. června. První Babišova vláda nezískala důvěru poslanců a nyní úřaduje v demisi. Babiš po dnešní schůzce se Zemanem na lánském zámku řekl, že po jmenování dostane lhůtu na představení členů kabinetu, s nimiž hodlá mluvit i prezident. O důvěru by jeho vláda mohla požádat Sněmovnu v týdnu od 10. července, dodal.

O personálním složení budoucí vlády ANO a ČSSD zatím nechtěl mluvit, jasněji bude podle něj v polovině června po vyhlášení výsledků referenda ČSSD o společné vládě s ANO podporované komunisty.

„Probírali jsme různé možnosti i jména, ale to nechci komentovat, protože sám v tom ještě nemám jasno. Určitě budeme čekat na výsledek referenda,“ prohlásil Babiš. Nevyjádřil se ani k otázce kandidáta ČSSD na ministra zahraničí Miroslava Pocheho, kterého Zeman odmítá, jasné podle něj není ani obsazení všech postů za ANO.


Přečtěte si komentář: Jedno zbytečné referendum

 Weikert


Prezident v pondělním rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že předseda ČSSD Jan Hamáček před nominací Pocheho mluvil o dalších třech kandidátech na šéfa diplomacie. Na dotaz, zda mezi nimi byli bývalí ministr zahraničí Jan Kohout a velvyslanec v USA Hynek Kmoníček, neodpověděl. Uvedl jen, že by pro něj všichni tři byli přijatelní. „Já teď nechci nikomu dávat polibek smrti, ale myslím si, že Jan Kohout byl už dvakrát ministr zahraničí, takže když vkročí do Černínského paláce, nebude zjišťovat, kde je toaleta,“ dodal Zeman.

BRAND24

Plebiscit skončí 14. června, o den později sociální demokraté vyhlásí výsledek. Zeman podle Babiše dnes zopakoval, že počítá s tím, že členové ČSSD v referendu vstup do vlády podpoří. S průběžnými výsledky, které se objevily v médiích a podle kterých většina dosud hlasujících sociálních demokratů společnou vládu podpořila, je prezident spokojen, uvedl premiér.

Dále čtěte:

ČSSD zaplatí za referendum 100 tisíc. Hlasováním na schůzích ušetří za poštovné

Ústecká ČSSD nepodpoří vládu s ANO, má výhrady k programovému prohlášení i obsazení rezortů

Hamáček splnil slib. Zemana seznámil se jmény ministrů

Sociální demokraty v krajích dělí názor na vládní angažmá s ANO

Referendum ČSSD o vládě potrvá až do 14. června. Vedení doporučení nevydá


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).