Menu Zavřít

Zeman je psychicky nemocný, naznačil ukrajinský premiér. Křik neandrtálců, reaguje Ovčáček

12. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman nepřímo označil českého prezidenta Miloše Zemana za psychicky nemocného člověka. V komentáři k Zemanově návrhu na výměnu ukrajinského Krymu za ruskou finanční nebo surovinovou kompenzaci podle ukrajinských médií prohlásil, že zdravý člověk by nic takového navrhovat nemohl. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček označil kritiku z Ukrajiny za skřek neandrtálců.

Hrojsman se k výrokům českého prezidenta vyslovil při pracovní cestě do Čerkaské oblasti a Zemana de facto označil za psychicky nemocného.

„Někteří státníci se vůči Ukrajině chovají nepříliš uctivě. To si ale nikdo nemůže dovolit,“ citovala Hrojsmana kyjevská televize 112 Ukrajina. „Chtěl bych tu poukázat na nedávné prohlášení českého prezidenta. Víte, zdravý člověk nikdy nic takového neřekne. Hluboce psychicky nemocný možná. Češi jsou úžasní, moudří lidé, naši přátelé a partneři. I v tak úžasném národě se ale vyskytnou ti, kdo si občas dovolí taková šílená prohlášení,“ řekl Hrojsman.

Na ukrajinskou kritiku české hlavy státu zareagoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček. „Sprosté útoky některých ukrajinských politiků na pana prezidenta považuji za skřeky z neandrtálské jeskyně, které nepatří do moderní Evropy,“ uvedl. Na dotaz, zda své vyjádření směřoval na ukrajinského premiéra, dodal, že „reagoval na dehonestující a absolutně nepřijatelná vyjádření ukrajinských politiků“.

BRAND24

Zeman označil v úterý v Parlamentním shromáždění Rady Evropy ruskou anexi Krymu za „fait accompli“, tedy hotovou záležitost. Navrhl, aby se Ukrajina dohodla na finanční kompenzaci nebo na dodávkách ropy či plynu. Kyjev proti projevu českého prezidenta oficiálně protestoval. Zemanovy výroky odsoudil premiér Bohuslav Sobotka, kritizoval je ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD), odmítla je vláda a dnes v rezoluci i Senát. Ocenili je naopak někteří ruští politici, kteří ale odmítli, že by měli za Krym platit.

Dále čtěte:

Ukrajina v reakci na Zemanova slova zvažuje protest. Neměl mandát vlády, ujišťuje Sobotka

Zemanovy návrhy jsou absolutně nepřijatelné, rozčiluje se Kyjev. Oceňuje solidaritu

Zemana odsuzuje i Senát. Výroky o Krymu legitimizoval agresi, tvrdí

Závislý člověk, ústa Moskvy a dobrý signál, reagují ruští a ukrajinští politologové na Zemana


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).