Menu Zavřít

Zeman dal místo vizí průchod mstě, kritizuje jeho projev Klausův institut

9. 3. 2018
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman při čtvrteční inaugurační řeči dal průchod své mstivosti a posvátnost chvíle poskvrnil skrytým vyrovnáváním si svých osobních účtů. Institut Václava Klause (IVK). Podle člena správní rady Institutu Ivo Strejčka bylo nemístné, aby část svého prezidentského poselství Zeman věnoval zbytečným útokům na média. Prezident si podle něj spletl žánr.

Někteří politici projev kritizovali hned ve čtvrtek. Miroslava Němcová (ODS) svůj nesouhlas dala najevo odchodem z Vladislavského sálu, následovali ji někteří politici z TOP 09 a KDU-ČSL. Projev později kritizovali i další politici, prezident se podle nich nedokázal oprostit od útoků na média, svobodu projevu a od vyřizování si účtů. Jiný projev bez vymezování se od hlavy státu očekával také předseda vlády a hnutí ANO Andrej Babiš. I předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že Zeman byl někdy až překvapivě konkrétní a osobní. Za Zemana se plně postavil jen předseda SPD Tomio Okamura.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes na twitteru uvedl, že jej nesouhlasné reakce politiků nepřekvapují. „Přímo volený prezident je odpovědný občanům. Inaugurační projev byl proto určen výhradně občanům! Pak nepřekvapí, že někteří politici mručí,“ napsal.

Stanovisko institutu, který založil Zemanův předchůdce v nejvyšší ústavní funkci, poukazuje na to, že Zeman se v projevu nevěnoval úvahám nad budoucností země. Strejček také upozornil, že prezident nezmínil ani sté výročí založení Československa.


Komentář: Báječná léta se Zemanem

Brífink Jana Novotného


„Své místo v jeho projevu sice nenašlo Zemanovo zamyšlení nad hodnotovou krizí západoevropské civilizace, jejíž jsme součástí, zato se do přímého přenosu dostal velkopodnikatel Zdeněk Bakala. I zde Zeman neovládnul sám sebe a nepochopil, že inaugurační projev je jiný žánr než beseda s občany v Ostravě,“ napsal Strejček.

Autor komentáře v projevu nenašel jediný silnější moment, jednu vážnější úvahu, jedno nadčasové zamyšlení, které by se pokusil vtělit do poselství svému národu. Projev podle něj neodpovídal síle a vážnosti okamžiku, místu ani odpovědnosti, kterou prezident přebíral. „Byl to nedůstojný, bohužel často i ponižující pohled,“ uzavřel Strejček.

BRAND24

Prezident Zeman v inauguračním projevu ve Vladislavském sále Pražského hradu ostře a obsáhle zaútočil na podnikatele Zdeňka Bakalu, média patřící do Bakalova vydavatelství Economia i na Českou televizi. Pozitivně hodnotil své cesty do krajů a setkávání s občany z posledních pěti let. Hodlá pokračovat v tom, co dělal v minulosti.

Dále čtěte:

Zeman na sjezdu vyzval sociální demokraty, aby s ANO vyjednávali o vládě

Zeman se dál bije za Babiše. Honí se agenti StB, ale zlo byli důstojníci, řekl

Fischer: I když vyhrál Zeman, blýská se na lepší časy

Zvolení Zemana je definitivní, soud zamítl všechny stížnosti


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).