Menu Zavřít

Zamíří Šlechtová do OSN? Zeman podpořil její kandidaturu

19. 9. 2017
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman při jednání s šéfem Valného shromáždění OSN Miroslavem Lajčákem podpořil kandidaturu české ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové do čela Programu OSN pro lidská sídla (UN-HABITAT). Zeman se setkal také s náměstkem generálního tajemníka OSN a vedoucím Protiteroristického úřadu OSN Vladimirem Voronkovem, se kterým mluvil o boji proti terorismu.

Program OSN pro lidská sídla se dříve nazýval Centrum OSN pro lidská sídla. Jeho úkolem je podporovat udržitelný rozvoj lidských sídel prostřednictvím programů, budování kapacit, šíření informací a posilování partnerství mezi vládami a občanskou společností, uvádí na svých webových stránkách Informační centrum OSN v Praze. Šlechtová se uchází o post výkonné ředitelky.

S Lajčákem, který je zároveň slovenským ministrem zahraničí, Zeman podle svého mluvčího jednal také o reformě OSN a o novém Protiteroristickém úřadu OSN. Do jeho čela byl před několika měsíci zvolen Voronkov, se kterým se dnes český prezident setkal po Lajčákovi. „Diskutovali o možnostech zefektivnění boje s mezinárodním terorismem,“ uvedl Ovčáček. Dodal, že Zeman nový úřad podpořil.

O terorismu Zeman později mluvil i s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, se kterým se podle Ovčáčka v sídle OSN setkal neplánovaně. „Pan prezident využil neplánovaného setkání k debatě o návrhu na spojení sil mezinárodního společenství v boji s terorismem, který dlouhodobě prosazuje,“ sdělil mluvčí prezidenta.

BRAND24

Dále čtěte:

Zeman dostal cenu za podporu Izraele. Vyzval k přesunutí ambasád do Jeruzaléma

O stále menších lžích Miloše Zemana

Tři letadla do Ruska? Zatím spíše Zemanovo přání

 Prezidentský speciál, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).