Menu Zavřít

Zahraniční mise stály loni armádu 1,4 miliardy korun. Nejdražší je působení vojáků v Afghánistánu

6. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Zahraniční mise české armády stály loni zhruba 1,41 miliardy korun. Výdaje byly asi o 100 milionů korun nižší než v předchozím roce. Nejdražší je dlouhodobě působení vojáků v Afghánistánu.

Výdaje na zahraniční mise byly loni původně plánovány přibližně na 1,54 miliardy korun. Po rozpočtových změnách měly přijít na 1,46 miliardy, reálně byly nakonec levnější. Vyplývá to z vládní informace pro Sněmovnu.

Afghánská mise loni stála 1,06 miliardy korun proti 693,55 milionu korun předloni. Dalších 33,7 milionu korun loni stála ochrana českého zastupitelského úřadu v Kábulu, meziroční růst činil asi 830 tisíc korun.

Druhé nejnákladnější byly mise v africkém Mali, loni stály 92,15 milionu korun. Náklady se jí přiblížilo působení českých vojáků v Iráku, obranu přišlo na 85,35 milionu korun. Mise na Sinajském poloostrově vyšla armádu na 56,07 milionu korun.


Přečtěte si komentář Ondřeje Stratilíka k izraelským radarům:

Jeruzalémský syndrom

 Izraelské řešení vyhrálo. Přestože Stockholm poslal do Prahy o 600 milionů levnější nabídku, Stropnický ji nevyužil. Švédský Saab prý neměl podporu vlády.


Ministerstvo obrany loni nedalo tolik peněz na přípravu misí v Česku, kolik původně plánovalo. Podle schváleného rozpočtu měla příprava stát 678,32 milionu korun, reálně obrana utratila 50,9 milionu.

„Nasazení sil a prostředků resortu ministerstva obrany v zahraničních operacích v hodnoceném období bylo v plném rozsahu hrazeno ze schváleného rozpočtu kapitoly bez dodatečných požadavků na jeho navyšování,“ stojí v informaci. Náklady na mise v cizině tvořily 2,84 procenta z celkových výdajů obranné kapitoly proti předloňským 3,3 procenta. Žádný český voják při nich nezemřel ani nebyl vážně zraněn, uvádí zpráva.

BRAND24

Náklady na zahraniční mise české armády by od letoška zejména v souvislosti se schváleným posílením některých z nich měly růst. Letos by měly stát 2,11 miliardy korun, příští rok 2,4 miliardy korun a v roce následujícím 2,34 miliardy korun.

Přečtěte si také:

Komentář: Stropnický přiznal, že na to nemá. Pozdě

Zakázky za miliardu. Obrana vybrala dodavatele bot a přileb pro vojáky

Problematická Retia. Otevřená prověrka firmy v zakázce na radary je problém, říká Šlechtová

Komentář: Karla + Miloš = Velká světová láska


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).