Menu Zavřít

Žádný distanc. Berlín za rezolucí o arménské genocidě stojí

2. 9. 2016
Autor: ČTK

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert dnes popřel informace o tom, že by se kabinet chtěl distancovat od arménské rezoluce přijaté parlamentem. Nic takového mu podle něj nepřísluší. Zároveň ale poznamenal, že rezoluce je nezávazná. Údajně zvažovaný krok vlády měl podle magazínu Spiegel vést ke zlepšení vztahů s Ankarou, které jsou nejhorší za desítky let. Zprávy o něm vzbudily mezi německými politiky pobouření.

O nějakém distancování nemůže být podle Seiberta v žádném případě řeč. „Německý Spolkový sněm má právo a možnost vyjádřit se ke každému tématu,“ uvedl Seibert. „Vládě nepřísluší plést se do záležitostí jiného ústavou daného orgánu,“ míní.

Mluvčí vlády ale zároveň na tiskové konferenci učinil přesně takový krok, který Spiegel předpověděl, a sice, že zdůraznil právní nezávaznost parlamentní rezoluce. Jako nezávaznou ji hodnotí i sám Spolkový sněm, podotkl. Pro tureckou stranu bylo podle Seiberta důležité, aby se vyjasnilo, jak je rezoluce právně v Německu vnímána. Zda turecká strana v poslední době při bilaterálních jednáních přímo vznesla požadavek na určitou formu distance, nechtěl potvrdit.

Informace magazínu hovořily také o tom, že Ankara německým poslancům za takový krok umožní znovu návštěvu německých vojáků na základně v tureckém Inçirliku. Zda tomu tak skutečně bude, se teprve ukáže. Seibert ale poznamenal, že Berlín chce v nasazení svých vojáků v Turecku pokračovat a že k tomu patří i možnost poslaneckých návštěv.

Kancléřka Angela Merkelová i ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier za rezolucí parlamentu podle svých mluvčích stojí. Červnového hlasování se ani jeden z nich nezúčastnil.

Německý parlament rezoluci o tom, že masakry Arménů Osmanskou říší za první světové války byly genocidou, přijal všemi hlasy přítomných poslanců s výjimkou jediného začátkem června. Turecko se považuje za nástupnický stát Osmanské říše a na rezoluci reagovalo pobouřeně. Ankara povolala svého velvyslance z Berlína na konzultace a omezila návštěvy německých činitelů u vojáků Bundeswehru v Turecku, kteří se zde podílejí na boji proti Islámskému státu.

Čtěte také:

BRAND24

Spory Berlína s Ankarou. Němci zvažují stažení vojáků z turecké základny

Zpráva o spolupráci Turecka s islamisty hýbe německou politikou


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).