Menu Zavřít

Za neomluvené absence pokuta. Docházku poslanců bude posuzovat organizační výbor

12. 2. 2019
Autor: čtk

Poslancům budou od nynějška hrozit peněžité postihy za neúčast na jednání pléna, výborů nebo komisí, pokud se neomluví. Dolní komora se dnes usnesla na tom, že o srážkách z platu bude v těchto případech rozhodovat organizační výbor.

Finanční postihy za neomluvené absence zákonodárců předpokládá platový zákon. Sněmovna ale až nyní určila rozhodovací orgán, ustanovení se proto dosud nevyužívalo. Pro návrh hlasovalo 136 ze 170 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo.

Zákon předpokládá, že při dvou neomluvených absencích za měsíc zákonodárce přijde o polovinu platu a paušálních náhrad za následující měsíc. Při čtyřech neomluvených absencích nedostane v dalším měsíci ani korunu.

Organizační výbor má podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka rozhodovat ve sporných případech o tom, zda je omluva poslance z jednání Sněmovny řádná. „Předpokládám, že při posuzování bude vycházet jednak ze zákona, který už obsahuje nějaká základní ustanovení, jednak si také sestaví metodiku, na základě které bude absence posuzovat. Aby například nedocházelo k tomu, že poslanci se budou omlouvat z důvodu nemoci, aniž nastoupí na režim nemocenské,“ řekl Michálek.


Rozpočtový zázrak z Bruselu. Přebytek je důsledkem štědrého dárku

 Navrch huj. Ministryně financí Alena Schillerová chválí skvělý výběr daní. Že ale místo plánovaných 82,5 miliardy korun příjmů z programů EU přiteklo zhruba 119,4 miliardy, tím už se nechlubí.


Podle předsedy poslaneckého klubu Starostů a nezávislých Jana Farského by organizační výbor měl omluvenky vyhodnocovat jednou měsíčně. Myslí si však, že situace se příliš nezmění. „Z mého pohledu jde o mnoho humbuku pro nic a realita zůstane stejná, jen budeme mít všichni možná lepší pocit z toho, že jsme zpřísnili režim, který se ale reálně fakticky vůbec nezmění,“ řekl Farský.

Například podle šéfa poslanců ČSSD Jana Chvojky je přijetí podobného usnesení jen jedním krokem. Nutná je podle něj také změna jednacího řádu. To potvrdil i předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Tato samotná změna ještě nezpůsobí nějaké převratné zlepšení, protože i ten výbor, který pověříme, z hlediska jednacího řádu nebude schopen zkoumat, co je omluva bez řádného důvodu. Bude omezen jen na to, zda byla omluva podána nebo ne,“ uvedl. Dodal, že ve Sněmovně je návrh na změnu jednacího řádu předložen.

BRAND24

Základní měsíční plat poslance bez náhrad nyní činí 82 400 korun. K různým funkcím se ale připočítávají příplatky. Například předsedové výborů, komisí a delegací berou 115 900 korun, místopředsedové Sněmovny 157 100 korun a předseda dolní komory 221 200 korun.

Čtěte také:

Až dojdou peníze, začneme myslet? Vysoký růst mezd vyžaduje rychlejší tempo inovací

Učíme se škrtat

Mzdové dostihy budou pokračovat i letos. Tempo ale zvolní

Učitel, nebo europoslanec? Platy státních zaměstnanců se liší o stovky tisíc

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).