Menu Zavřít

Za „gentlemana“. Hrad se musí omluvit Peroutkově vnučce

1. 9. 2016
Autor: ČTK

Kancelář prezidenta republiky se musí omluvit vnučce Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové za to, že Miloš Zeman novináře opakovaně označil za autora článku "Hitler je gentleman". Omlouvat se naopak nemusí za tvrzení, že Peroutka napsal "nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky", ani za Zemanovu úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením. Dnešní rozhodnutí pražského městského soudu je pravomocné.

Omluvu za dehonestující výroky musí Hrad Kaslové zaslat dopisem do sedmi dnů od právní moci rozsudku, navíc ji musí po dobu 30 dnů vyvěsit na svých webových stránkách. Omlouvat se bude Česká republika prostřednictvím prezidentské kanceláře, nikoliv Zeman, který výroky vyřkl při výkonu funkce, a ne jako soukromá osoba.

Prezident pronesl výroky o Peroutkovi loni v lednu na konferenci k 70. výroční osvobození Osvětimi. Historici následně upozornili na to, že Peroutka zmíněný článek nenapsal a že autorem citátu o vlcích je novinář Jan Stránský. Prezident trvá na tom, že text o Hitlerovi četl. Peroutkova vnučka proto podala žalobu. Obvodní soud jí dal na jaře za pravdu v plném rozsahu, odvolací senát se však dnes Zemana částečně zastal.

Spor o „Hitlera gentlemana“ Hrad prohrál, protože nedokázal článek dohledat a soudu předložil jiné Peroutkovy texty. Předseda senátu Tomáš Novosad konstatoval, že pokud někdo někoho označí za gentlemana, přisuzuje mu noblesní, korektní a slušné vystupování. „Nic takového se v článcích, které byly provedeny jako důkazy, nepodává. Peroutka nic takového Hitlerovi nepřisuzoval a není fér ve vztahu k němu uvádět, že takový článek napsal nebo že něco takového o Hitlerovi rozšiřoval,“ uvedl.

Naopak ohledně výroku o vlcích není podle Novosada omluva na místě, protože Peroutka v některých svých článcích použil obsahově totožné výroky. Soudce upozornil na text „Nový poměr k Německu“, v němž novinář mimo jiné napsal: „Vypočítali jsme si, že dvakrát dvě jsou čtyři, že nemajíce spojenců, s nimiž bychom se mohli sousedu opřít, musíme nějakým způsobem dělat politiku s ním.“

Článek nazvaný „Češi, Němci a židé“ pak soudce označil přímo za antisemitský, podle něj v něm Peroutka použil i vyloženě rasistické obraty jako „cizí látka“ a „otrava z židovského elementu“ nebo stereotypy o tom, že bohatí židé ničili Německo a Rakousko. „Tyto články byly přiléváním oleje do ohně, bylo krátce po Křišťálové noci,“ poznamenal Novosad.

Soudce uzavřel, že novinářovy články se dají vykládat různým způsobem, přičemž vlastní názor s reálným základem si na ně mohou utvořit nejen historici, ale každý občan. „Nelze nikomu brát právo na to, aby si učinil vlastní úsudek o tom, co se v historii dělo a jak na toto může nahlížet,“ prohlásil.

Soudní síň opouštěl spokojenější právník Hradu Marek Nespala. Kaslová s rozhodnutím soudu nesouhlasí, zváží podání dovolání. „Hodnocení mého dědečka jako antisemity mě uráží, možná se mě to dotklo víc než výroky prezidenta Zemana,“ řekla novinářům. Předtím při jednání zdůraznila, že polovina její rodiny zahynula v Osvětimi.

Dále čtěte:

CONTENT24

Nesnesitelná tíha demokracie. Kolik času dostane další pokus?

Zeman bez kampaně? Ani náhodou


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).