Menu Zavřít

Z rivalů spojenci: Británie chce proti Bruselu vytáhnout se Španělskem

6. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Odvěká rivalita evropských monarchií by mohla být zapomenuta. Ve slunném Španělsku žije 300 tisíc Britů a obě země chtějí po aktivaci procesu brexitu i nadále úzce spolupracovat.

Z nepřátel na život a na smrt se mohou stát nejlepší přátelé. Velká Británie by se po aktivaci brexitu mohla opřít o spojenectví se Španělskem. Pro království na Iberském poloostrově je Spojené království klíčovým obchodním partnerem. Diplomaté Spojeného království považují Španělsko za svého druhu „trojského koně“ Evropské unie, které by jim mohlo pomoci vyjednat slušné podmínky pro éru po odchodu z bruselského spolku.

Osvědčenou taktiku rozděl a panuj si britská premiérka Theresa Mayová vyzkoušela během jednání s menšími státy na východě Evropy. V Estonsku a Lotyšsku, Slovensku a Slovinsku mají diplomaté působit ve prospěch zájmů Londýna, uvedla agentura Bloomberg.

„Jednou z taktik při jakémkoliv vyjednávání je rozdělit partnery, se kterými jednáte,“ řekl Anand Menon, profesor pro evropskou politiku a zahraniční vztahy na King´s College London.

Nyní se má Vláda Jejího veličenstva zaměřit na jinou váhu. Španělsko, které přestálo dluhovou krizi, je v eurozóně po Německu, Francii a Itálii čtvrtou největší ekonomikou. Hrubý domácí produkt Španělska dosáhl v roce 2015 1199 miliard dolarů, což je více než mexický a jen o něco méně než ruský s velikostí 1331 miliard dolarů.

Británie, po Německu nejsilnější ekonomika v Evropě, potřebuje silného spojence, který by torpédoval snahy Bruselu zabránit dohodě o volném obchodu s EU.


Jaké jsou scénáře vývoje EU podle šéfa EK Junckera?

Pouze volný obchod? Juncker představil 5 scénářů vývoje EU Jean Claude Juncker


Španělé jsou pro Brity ideálním spojencem i kvůli tomu, že mohou pomoci vyřešit problém Gibraltaru. Britské zámořské území je životně závislé na dobrých vztazích se zbytkem EU. Gibraltar je zároveň významné turistické místo, které navštíví 7 milionů turistů ročně. Na vápencové skále je registrováno množství finančních a účetních firem.

Výbor Sněmovny Lordů uvedl, že Británie má morální povinnost chránit zájmy Gibraltaru udržovat prostupnou hranici se Španělskem, připomenul Gibraltar Chronicle.

Ze vzájemných obchodních vazeb mají prospěch oba státy. „Španělsko bude mít v rozhovorech o brexitu holubičí postoj,“ míní Ignacio Molina, analytik madridského think tanku Real Instituto Elcano. Bude patřit do tábora zemí EU, které nebudou chtít ostrovní království co nejvíce ponížit, jak zaznívá od šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera nebo německé kancléřky Angely Merkelové.

Španělský premiér Mariano Rajoy i jeho protějšek Theresa Mayová si na summitu na Maltě v únoru pochvalovali spolupráci obou zemí s tím, že se chtějí co nejdříve domluvit na uznávání vzájemných práv pro občany Británie i Španělska, zaznívá z britské strany. „Spořádaný brexit má vytvořit co nejméně problémů pro britské a španělské občany,“ řekl Rajoy už v lednu.

Španělsko je pro britské turisty totéž co pro Čechy Chorvatsko. Ročně za sluncem vyrazí 18 milionů Britů, zhruba každý třetí. Navíc 300 tisíc Britů má ve Španělsku trvalý pobyt a dočasně na jihu Evropy žije okolo milionu ostrovanů. Britové v zemi vína a dobrého jídla utratí okolo 1,5 procenta HDP Španělska.

Investice španělských firem v Británii mají hodnotu okolo 122 miliard eur.

Španělská banka Santander koupila v roce 2004 Abbey National, která poskytuje hypotéky. Španělé přes Ferrovial vlastní čtvrtinu Heathrow Airport. Iberdrola kontroluje Scottish Power. International Consolidated Airlines Group, která vlastní letecké společnosti British Airway a Iberii, má sídlo v Madridu.

BRAND24

Madrid, hlavní město někdejší koloniální velmoci, se snaží nalákat londýnské banky na lepší pracovní podmínky, než jaké panují v Německu a Francii. O Madridu jako svém sídle uvažují banky UBS a Citigroup.

Přečtěte si komentáře k brexitu:

Pavel Páral: Brexit natvrdle

Vladan Gallistl: Hard brexit bude více bolet Brity

Miroslav Zámečník: Pěkné grafy z Bílé knihy o brexitu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).