Menu Zavřít

Yahoo pracovalo pro vládu, sledovalo e-maily uživatelů

5. 10. 2016
Autor: CC BY SA 2.0: Neon Tommy via Flickr

Internetová společnost Yahoo vytvořila tajný program, s jehož pomocí sledovala příchozí e-maily svých klientů pro účely americké policie a tajných služeb. Podle agentury Reuters plnila společnost provozující jeden z nejznámějších internetových vyhledavačů požadavky neveřejného vládního nařízení.

Firma Yahoo poskytovala informace Národní agentuře pro bezpečnost (NSA) a Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI), řekli Reuters dva bývalí zaměstnanci a další problematiky znalý člověk. Podle některých expertů jde o první případ americké internetové firmy, která se zcela podvolila požadavkům bezpečnostních složek a prověřovala všechny příchozí e-maily.

„Yahoo je společnost dodržující zákony a podřizuje se právním normám Spojených států,“ uvedla firma ve stručném prohlášení reagujícím na informaci. Podle zdrojů Reuters nebyl požadavek policie a tajné služby přijat jednoznačně a vedl loni v červnu k odchodu šéfa bezpečnosti informací Yahoo Alexe Stamose, který je nyní předním bezpečnostním manažerem firmy Facebook.

Některé americké telekomunikační a internetové firmy již v minulosti poskytovaly data rozvědkám v souvislosti s bojem proti terorismu, takto velkoobjemové předávání soukromých informací je však podle agentury nevídané.


O Yahoo dále čtěte:

BRAND24

Obří hackerský útok není náhoda. Yahoo bezpečnost nezajímala

Yahoo byly ukradeny údaje o nejméně 500 milionů účtů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).