Menu Zavřít

Vztahy s Evropou jako priorita. Peking se snaží snížit závislost na USA

17. 12. 2019
Autor: čtk

Čína vnímá jako prioritní diplomatické vztahy s Evropou. V pondělí to prohlásil čínský ministr zahraničí Wang I, který je na návštěvě Evropy a který se dnes setká s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Podle agentury Reuters Wangovo prohlášení dokládá, že se Peking snaží snížit závislost na Spojených státech, se kterými má dlouhodobě napjaté obchodní vztahy.

„Evropu vnímáme jako důležitého partnera pro spolupráci a jako prioritu naší diplomatické agendy,“ citovala Wanga agentura Nová Čína. V projevu v názorovém středisku v Bruselu řekl, že Čína není ekonomickým rivalem Evropské unie. „Každý klidně rozmýšlející člověk s objektivním náhledem pochopí, že v případě Číny a EU spolupráce výrazně převažuje nad soutěžením a že oblasti společného konsensu výrazně přesahují nad rozdíly,“ dodal.

Wang rovněž hovořil o tom, že Čína odmítá jakoukoli technologickou blokádu a digitální hegemonii. Narážel tak na fakt, že USA se brání tomu, aby čínské společnosti Huawei a ZTE budovaly v zemi mobilní datovou infrastrukturu, když poukazují na jejich možné napojení na čínský režim. Washington v této věci naléhá i na evropské spojence.

Považujete firmu Huawei a její produkty za důvěryhodné?

Zbytečné lety do Pekingu: čeští vývozci se dobře prosazují jinde

 Ilustrační foto

Dále čtěte:

Obchodní válka: Čína oznámila odvetná cla, Trump vyzval americké podniky k přesunu výroby

Trumpova cla na čínský dovoz zaplatí Američané, tvrdí Fed

Obchodní válka Číny s USA může přerůst v ozbrojený konflikt, varuje Kissinger

BRAND24

Čína obchodní dohodu s USA chce, je ale připravena k odvetě, vzkazuje Si Ťin-pching

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).