Menu Zavřít

Vzácná shoda. Trump se s demokraty dohodl na rozpočtu a dluhovém stropu

23. 7. 2019
Autor: čtk

Americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a zástupcům opozičních demokratů v Kongresu se podařilo dosáhnout dohody o rozpočtu a stropu pro státní dluh. Informaci potvrdili demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a šéf senátní frakce demokratů Chuck Schumer. Podle světových agentur se tak podařilo odvrátit větší turbulence včetně nouzového stavu, kdy federální vláda zůstane bez financí.

„S radostí oznamuji, že se nám… podařilo uzavřít dohodu o dvouletém rozpočtu a dluhovém stropu,“ uvedl prezident Trump na twitteru. „Byl to skutečný kompromis,“ dodal. Podrobnosti o podobě dohody Trump nesdělil.

Schumer a Pelosiová dosažení dohody potvrdili a dodali, že se o ní bude brzy hlasovat ve Sněmovně reprezentantů, kterou demokraté ovládají. Schválit budou muset dohodu také senátoři a nakonec ji dostane k podpisu šéf Bílého domu.

Zástupci vlády a Kongresu o rozpočtové dohodě intenzivně jednali posledních několik týdnů. Cílem bylo najít kompromis do počátku šestitýdenních parlamentních prázdnin, které začínají již tento v pátek.

Bez dohody na zvýšení limitu federálního dluhu Spojených států by si federální vláda nemohla půjčovat peníze na pokrytí rozpočtového deficitu a splácení závazků.

Přečtěte si esej: Pravda a cháska

 Ilustrace k eseji Pravda a cháska

Čtěte také:

Muellerova zpráva zveřejněna. Trump prý chtěl nad vyšetřováním získat kontrolu

Vyšetřování ruského vměšování: Trump vyhrál bitvu, o osudu války rozhodnou voliči

Sním o zdi. Trump je jako Luther King, tvrdí viceprezident Pence

BRAND24

Majstrštyky a fiaska Donalda Trumpa. Jaké jsou jeho nejlepší a nejhorší nápady?

Sněmovna reprezentantů odmítla zahájit impeachment. Směšný pokus, zareagoval Trump

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).