Menu Zavřít

Vysoká škola láká byznys. Firmy platí místa profesorům

9. 5. 2016
Autor: Utar, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Pražské České vysoké učení technické začalo jako první v zemi budovat nový model spojení vysokých škol a byznysu. V rámci programu „Professor´s Charge“ nyní velké tuzemské podniky platí místa profesorům, jejichž studentské týmy se na oplátku podílejí na výzkumu pro dané firmy. Zaplacených „profesorských židlí“ má ČVUT už pět, o dalších sedmi místech jedná.

Program Professor´s Charge je využívaný zejména na univerzitách ve Spojených státech, v Česku jde o novinku. „Firma prostřednictvím ČVUT osloví studenty a vypíše výběrové řízení na pracovní místa. Studenti pak dostanou částečný úvazek, obvykle kolem pětadvaceti procent, aby byli schopni zvládat studium. Následně dostávají plat nebo stipendium. A za to, že je takto „dodáme“, dostaneme onu profesorskou židli,“ popisuje rektor ČVUT Petr Konvalinka.

Držitel „profesorské židle“, většinou docent nebo profesor z ČVUT, pak studentům zadává seminární práce, tematické projekty nebo bakalářskou a magisterskou práci. Plat, nebo jeho větší část, mu pak hradí firma. Přitom sama nemá právo si dosadit na židli svoji spřízněnou osobu.

BRAND24

Na spolupráci se školou se zatím podílejí stavařské společnosti, jako je Metrostav, Skanska či Hochtief. Nabízí se ale i technologické Siemens či Honeywell. Tchajwanská společnost Foxconn má pak v úmyslu zaplatit rovnou čtyři profesorské židle na různých fakultách ČVUT.

Profesorskými židlemi řeší ČVUT nejen spolupráci byznysu a vysokých škol, ale i vlastní ekonomickou stránku. Vysokým školám, včetně ČVUT, ubývají státní prostředky rozdělované podle počtu studentů. Původně měly dostat meziročně o 1,3 miliardy korun méně, ministerstva školství a financí následně částku dorovnávala.

Přečtěte si, v jaké zemi Metrostav staví tunely:

Kde kope Metrostav aneb Češi na konci světa

 Metrostav v Norsku
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).