Menu Zavřít

Vymyšlené bydliště, falešná přítelkyně. Evropský kandidát SPD si přikrášlil životopis

28. 3. 2019
Autor: Profimedia.cz

Němečtí sociální demokraté (SPD) řeší nepříjemnou aférku. Lídr braniborské kandidátky do Evropského parlamentu Simon Vaut se vydával před voliči za „jejich“ Branibora, ačkoli bydlí celý život v Berlíně. „Během kampaně jsem se zapletl do nepravd,“ prohlásil s tím, že kampaň ukončí.

„Ta obvinění jsou pravdivá, nikdy jsem nežil v Braniborsku, ale vždy v Berlíně,“ přiznal Vaut německému Spiegelu. „Abych předešel dalším škodám pro SPD, ukončuji své aktivity v kampani,“ dodal.

Na případ upozornila braniborská televize SKB TV. Vaut v září při své nominaci uvedl, že bydlí u své přítelkyně ve městě Brandenburg an der Havel. I zmíněná žena však bydlí v Berlíně. A jak se ukázalo, vztah s Vautem je již minulostí.

Ještě v únoru běžela kampaň podle představ

„Chtěl bych poprosit o odpuštění, že jsem svou někdejší přítelkyni zneužil pro potřeby kampaně,“ přiznal čtyřicetiletý politik. Její adresu trvalého pobytu využil pro potřeby vnitrostranického nominačního procesu, což SPD označila za morálně odsouzeníhodné.

Předseda braniborské zemské vlády Dietmar Woidke se od Vauta distancoval. „Osobně jsem hluboce zklamán,“ uvedl s tím, že očekává, že se Vaut v případě úspěchu svého místa v europarlamentu vzdá. Výměna kandidátů totiž již není možná.

Škody pro braniborskou SPD jsou podle Woidkeho obrovské. Na středeční tiskové konferenci v Postupimi pak představil náhradní kandidátku Maju Wallsteinovou. Vaut se již písemně zavázal, že svůj případný mandát nepřevezme.

BRAND24

Šéfka francouzské restaurace i zakladatel největší realitky: český byznys míří do europarlamentu

Hlasování Evropského parlamentu ve Štrasburku

Čtěte vše o eurovolbách 2019:

Jak si pro volby do Evropského parlamentu zařídit voličský průkaz?

Seznam českých stran a kandidátů pro volby do Evropského parlamentu 2019

Volby do Evropského parlamentu: vše, co potřebujete vědět


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).