Menu Zavřít

Výjimečné rozhodnutí: senátní volby v Mostě jsou neplatné. Dernerová se zúčastní znovu

10. 11. 2016
Autor: čtk

Senátní volby v obvodu Most jsou neplatné a zopakují se jako celek. Nejvyšší správní soud (NSS) dnes vyhověl stížnostem. Část Severočechů.cz nepovažovala lékařku Alenu Dernerovou, vítězku voleb, za řádnou kandidátku hnutí. Magistrát v Mostě chyboval, když nezohlednil odvolání kandidatury Dernerové, o které jménem hnutí požádala jeho místopředsedkyně Hana Jeníčková.

Dernerová se opakovaných voleb zúčastní, zda bude kandidovat za Severočechy, jinou stranu či sama za sebe, zatím neví. Prezident Miloš Zeman by měl podle volebního zákona vyhlásit v obvodu opakované volby tak, aby se konaly nejpozději do 90 dnů poté, co soud shledal návrh na neplatnost říjnových voleb opodstatněným.

Volební stížnosti k NSS podali Jeníčková, Luboš Pitín a další tři lidé, mezi nimi bývalý senátor KSČM Vlastimil Balín. NSS nejprve rozhodl, že bude za hnutí jednat právě s Jeníčkovou. Její stížnost na volby totiž chtěl vzít zpět Bronislav Schwarz vystupující jako nový předseda Severočechů. Soud ale zpětvzetí neakceptoval.

Schwarz neprokázal, že je oprávněn za hnutí jednat, o platnosti valné hromady, která jej zvolila, panují pochybnosti. Schwarz přivítal, že se volby zopakují včetně registrace kandidátů, Dernerová se tak může o hlasy voličů ucházet znovu. „Do Senátu se dostane,“ řekl Schwarz novinářům.

Severočeši jsou rozpolcení několik let. Jeníčková před senátními volbami sama sebe jmenovala volební zmocněnkyní a chtěla Dernerovou z voleb odvolat. Magistrát k žádosti nepřihlédl. Podle zástupkyně tajemníka Jany Čejkové měl pochybnost o tom, zda jde skutečně o vůli hnutí.

Podle NSS ale úřad má vzít odvolání kandidáta zmocněncem na vědomí. Nezákonný postup pak nelze omluvit či překlenout tím, že Dernerová nakonec volby vyhrála. „Je právem politické strany autonomně rozhodnout, kdo za ni bude ve volbách kandidovat. Projevem tohoto ústavně chráněného práva je též oprávnění do konání voleb odvolat z voleb kandidáta, jehož do voleb politická strana nominovala. Nelze obecně připustit, aby volební orgány, které mají podle volebního zákona vzít odvolání na vědomí a k hlasům odevzdaným pro odvolaného kandidáta nepřihlížet, posuzovaly, zda odvolání kandidáta je či není v zájmu politické strany,“ uvedl soudce Tomáš Langášek. Nyní pro magistrát začíná vše znovu od začátku, uvedla jeho mluvčí Alena Sedláčková.

Podívejte se na kompletní výsledky letošních senátních voleb:

Vítězem senátních voleb jsou lidovci. Pro ČSSD a ANO znamenaly prohru

Vítězná KDU-ČSL během brífinku k vyhlášení výsledků závěrečného kola senátních voleb

Jeníčkové se podařilo stáhnout kandidátku Severočechů do krajských voleb, kde jí vyhověl krajský úřad. Odvolaní kandidáti nenašli zastání ani u krajského soudu, který argumentoval podobně jako dnes NSS.

Podle Schwarze chtěla Jeníčková odvolat Dernerovou z voleb kvůli osobní mstě. „Paní Dernerová měla jediná odvahu označit paní Jeníčkovou za symbol korupce na Mostecku,“ řekl Schwarz. Připomněl to, že někdejší náměstkyně primátora Mostu Jeníčková v pondělí dostala nepravomocně podmínku za maření přípravy a průběhu komunálních voleb v roce 2014.

Jeníčková Schwarzovo tvrzení o mstě označila za nesmysl a „nenávistné řeči“. „Postupovali jsme legálně, legitimně, nemyslete si, že to pro nás bylo jednoduché,“ uvedla Jeníčková. Rozhodnutí soudu označila za moudré.

Dnešní verdikt je výjimečný, NSS jinak přistupuje k přezkoumávání senátních voleb zdrženlivě. Pouze v roce 2004 NSS zrušil výsledek hlasování v Praze 11 kvůli porušení pravidel volební kampaně. Ústavní soud ale rozsudek anuloval, senátorem tak zůstal Jan Nádvorník z ODS. V roce 2014 pak NSS zneplatnil výsledky hlasování ve čtyřech volebních okrscích na Rychnovsku. Chyby při obsazování tamních okrskových volebních komisí se však neprojevily na výsledku, proto se volby neopakovaly.

Dernerová v Mostě postoupila do druhého kola spolu s kandidátem ČSSD Jiřím Šlégrem, v druhém kole získala 70,8 procenta hlasů. Prvního kola se účastnili také Jiří Biolek (za STAN), Josef Nétek (KSČM), Libuše Hrdinová (ODS), Oto Zaremba (DSSS) a Jiří Maria Sieber (Řád národa).


Čtěte také:

BRAND24

Severočeši.cz si znovu stěžují. Napadli senátní volby na Mostecku

Ústecko volit znovu nebude. Soud zamítl všechny stížnosti Severočechů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).